Četiri pjesnikinje dijele “Stražilovo”

Milanka Mitrić
Četiri pjesnikinje dijele “Stražilovo”

Sremski Karlovci – Nagrada “Stražilovo” za najbolje objavljene pesničke knjige u “Brankovom kolu”, ove godine dodijeljene su Milici Milenković za knjigu “Isposnice”, Nataši Bundalo-Mikić za zbirku poezije “Treći krug snova”, Suzani Rudić za zbirku pesama “Druga strana ogledala” i Aleksandri Batinić, za pesnički prvenac “Antikitera”.


Žiri u sastavu Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Rastko Lončar ovu odluku su donijeli jednoglasno.

Treća po redu knjiga pjesama, “Isposnice”, Milice Milenković (Niš, 1989), sastavljena je iz dva sonetna vijenca i nekoliko pjesma u slobodnom stihu.

- U zavičajnom miljeu pesnikinja pronalazi značajan oblik srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa u volšebno otkrivenim pergamentima, to jest “Svrljiškim odlomcima jevanđelja”, koji su prepisani pre sedam i po stoleća. Oni joj služe kao prototekst, osnova za čudesnu pesničku avanturu. Naslov knjige upućuje na ćelije u manastiru, ili u stenama, na molitvu i isihastičko sozercavanje. Na simboličkoj ravni, isposnice su same pesme, soneti i venci. Nailazimo na stihove koji imaju snagu bogumilskih natpisa na stećcima, ali i molitvene zazive sa natrunima crkvenoslovenskog jezičkog miljea. Kompaktna i celovita, napisana u dahu, ova pesnička knjiga je nesvakidašnji događaj na savremenoj srpskoj pesničkoj sceni, veoma gluvoj za duhovne i istorijske teme iz dubine korena – navedeno je u obrazloženju žirija.

“Treći krug snova” Nataše Bundalo Mikić po tumačenju žirija predstavlja njenu najzreliju pjesničku knjigu.

- San kao poetički alat nalazi se u epicentru namere da se demistifikuje realni svet sa svojim prividima. Pesnikinja otvara pitanja i o samoj pesmi, njenom biću, nastajanju i misiji pesnika u svakodnevnom životu. Tu su i ambvalentni odnos ženskog i muškog principa, strah od stvarnosti, nelagode i demonske senke u književnom životu,  beg u sanjarenje i lirski zabran. Tri je temeljni broj, izraz božanskog, i u čoveku i u kosmosu. Krug je, pak,  proširena tačka,  simbol zaštite, savršenost i homogenost, alfa i omega, simbol vremena. “Treći krug snova” Nataše Bundalo Mikić donosi širok registar tema obrađen na seriozan način, ali, takođe, i sa ironijske i kritičke tačke, čime se relativizuje ozbiljnost zamki i opasnosti na svakom koraku – objasnio je žiri.

Treća pjesnikinja koja je dobila nagradu je Suzana Rudić, i njena knjiga “Druga strana ogledala”.

- Ona nam daruje pesme koji su mešavina zemaljskog i oniričkog. Tu su detinjstvo, prve slike i senzacije, rodno dvorište, stvarnosni prizori, novi život, ljubav, san i poezija. Ima u ovim pesmama neka moćna kreativna zakonitost koja iscrtava preciznu putanju uzročno-posledične igre maternjeg jezika. Mlada pesnikinja i nema godine, ona na svom primeru pokazuje da poezija voli nadvremeno u svim pravcima sveta. Ili, što bi Vinaver rekao – naljubavno. “Druga strana ogledala” Suzane Rudić pojavljuje se u pravi čas, u trenu kad je epifanijsko zvono talenta to sudbinski poželelo i oglasilo – naznačeno je u objavi žirija.

Pjesnički prvenac “Antikitera”, Aleksandre Batinić je četvgrta nagađena knjiga.

- Antikitera u naslovu knjige predstavlja simbol pesničkog poslanja i prekognitivne moći.  Poezija Aleksandre Batinić je naslonjena na baštinu zaumnog blaga u srpskoj tradiciji i jeziku, sa elementima biblijske i opšte erudicije, koja pleni elementima paganskog i panslovenskog, korenima našeg i balkanskog mita. U ovoj poeziji pronalazimo antipodna stanja i raspoloženja: i radosno i tragično, i neuništivo i prolazno, i duhovno i telesno, i instiktivno i racionalno. Leksički bogato, to je mlado pevanje koja ima podsvesnu tendenciju da se pretvori u molitvene zazive – objasnili su članovi žirija.

 

Pjesnik Kristivoje Ilić prvi je laureat priznanja “Stražilovo” ZA cjelokupno književno delo.

 

Ovogodišnja nagrada “Stražilovo” svečano će biti  uručena na Stražilovu 7. septembra, kod “Brankovogg čardaka”  pored spomenika Branku Radičeviću (rad vajara Jovana Soldatovića), a na 48. Brankovom kolu koje će trajati od 6. do 16. septembra u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, u znaku 195. godišnjice rođenja Aleksija (Branka) Radičevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana