Часопис “Српски преглед” објављен у издању Центра за српске студије: Посвета поетици Ђорђа Сладоја

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Часопис за филологију, философију, науку и умјетност “Српски преглед”, седми по реду, посвећен савременом српском пјеснику Ђорђу Сладоју, објављен је у издању Центра за српске студије.

Професор Филолошког факултета у Бањалуци и главни уредник “Српског прегледа” Душко Певуља за “Глас Српске” казао је да је Ђорђе Сладоје ове године добитник двије угледне награде “Извиискре Његошеве” и “Вукове награде”.

-”Српски преглед” отвара Сладојев топао лирски запис “Једна божићна успомена” у којем у прозној форми, евокативним призивањем дјетињства, пјесник исказује свој трепетни лирски сензибилитет - навео је Певуља.

Објаснио је да у сталној рубрици часописа, која носи назив “Пјесници о поезији”, Сладоје на занимљив начин саопштава неке важне постулате своје поетике.

- Овај запис је важан за разумијевање његовог пјевања и његовог односа према пјесничком стварању. Доносимо и Сладојеву бесједу приликом објављивања добитника награде “Извиискра Његошева” те његову бриљантну пјесму “Боли ли те”, његов лирски дијалог са Његошем - рекао је Певуља.

Нагласио је да је у издању Центра за српске студије недавно објављена прва књига Ђорђа Сладоја “Дневник несанице”, пропраћена пјесниковим записом о првом објављивању те књиге и уопште његовим пјесничким почецима.

- У издању Центра, објављена је књига Ранка Поповића “Скућен у ријечи”, посвећена поезији Ђорђа Сладоја. У сталној рубрици “Српског прегледа” која се зове “Профил” представљен је избором из поезије и фрагментима из рецепције пјесник Драган Лакићевић - испричао је Певуља.

Образложио је да рубрика “Студије и огледи” доноси текстове Милована Данојлића “Лекција Петера Хандкеа”, Зорана Костића “Поезија као одраз душе народа”, предговор његовој књизи превода под насловом “Тридесет руских пјесника”, те Горана Максимовића “Путописна проза Саве Бјелановића”.

- Ту је и текст Ђорђа Вуковића који носи назив “Политичка начелност као културни задатак”, којим обиљежавамо осам деценија од смрти Љубомира Давидовића, знаменитог српског политичара, али и текст “Једна изгубљена битка”, Чедомира Вишњића - појаснио је Певуља.

Додао је да у сталној рубрици “Лик прошлости” скрећу пажњу на заборављене бесједнике из осамнаестог и деветнаестог вијека, Гаврила Стефановића Венцловића и Никанора Грујића. О Венцловићу пише Душко Певуља, а о Грујићу Јован Пејчић.

- Оба проповједника су представљена и са избором из бесједничког опуса. Такође, текстом и избором из пјесничког опуса подсјећам на заборављеног пјесника Васу Живковића - закључио је Певуља.

Истакао је да се на посљедњим страницама “Српског прегледа”, према уобичајној уређивачкој платформи, могу  прочитати занимљиви прилози у рубрикама “Поводи” и “Читање као преиспитивање”, у којој су представљене новоизашле књиге.

Стојан Новаковић

Певуља је нагласио да је Центар у току ове године објавио и више драгоцјених књига.

- Издвојио бих “Српску књигу” Стојана Новаковића, српског полихистора, државника и политичара, која је први пут штампана 1900. године. Новаковићева књига је и данас актуелна и занимљива, а може бити изнимно подстицајна за промишљања о обједињавању српског духовног простора, за које пледира Новаковић. Према његовом мишљењу, елаборираном у књизи “Српска књига, њени продавци и читаоци у деветнаестом веку”, политичком уједињењу српског народа треба да претходи његово духовно јединство, које се, у једном важном сегменту може остварити преко књига штампаних на српском језику - појаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана