Časopis “Srpski pregled” objavljen u izdanju Centra za srpske studije: Posveta poetici Đorđa Sladoja

Ilijana Božić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Časopis za filologiju, filosofiju, nauku i umjetnost “Srpski pregled”, sedmi po redu, posvećen savremenom srpskom pjesniku Đorđu Sladoju, objavljen je u izdanju Centra za srpske studije.

Profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci i glavni urednik “Srpskog pregleda” Duško Pevulja za “Glas Srpske” kazao je da je Đorđe Sladoje ove godine dobitnik dvije ugledne nagrade “Izviiskre Njegoševe” i “Vukove nagrade”.

-”Srpski pregled” otvara Sladojev topao lirski zapis “Jedna božićna uspomena” u kojem u proznoj formi, evokativnim prizivanjem djetinjstva, pjesnik iskazuje svoj trepetni lirski senzibilitet - naveo je Pevulja.

Objasnio je da u stalnoj rubrici časopisa, koja nosi naziv “Pjesnici o poeziji”, Sladoje na zanimljiv način saopštava neke važne postulate svoje poetike.

- Ovaj zapis je važan za razumijevanje njegovog pjevanja i njegovog odnosa prema pjesničkom stvaranju. Donosimo i Sladojevu besjedu prilikom objavljivanja dobitnika nagrade “Izviiskra Njegoševa” te njegovu briljantnu pjesmu “Boli li te”, njegov lirski dijalog sa Njegošem - rekao je Pevulja.

Naglasio je da je u izdanju Centra za srpske studije nedavno objavljena prva knjiga Đorđa Sladoja “Dnevnik nesanice”, propraćena pjesnikovim zapisom o prvom objavljivanju te knjige i uopšte njegovim pjesničkim počecima.

- U izdanju Centra, objavljena je knjiga Ranka Popovića “Skućen u riječi”, posvećena poeziji Đorđa Sladoja. U stalnoj rubrici “Srpskog pregleda” koja se zove “Profil” predstavljen je izborom iz poezije i fragmentima iz recepcije pjesnik Dragan Lakićević - ispričao je Pevulja.

Obrazložio je da rubrika “Studije i ogledi” donosi tekstove Milovana Danojlića “Lekcija Petera Handkea”, Zorana Kostića “Poezija kao odraz duše naroda”, predgovor njegovoj knjizi prevoda pod naslovom “Trideset ruskih pjesnika”, te Gorana Maksimovića “Putopisna proza Save Bjelanovića”.

- Tu je i tekst Đorđa Vukovića koji nosi naziv “Politička načelnost kao kulturni zadatak”, kojim obilježavamo osam decenija od smrti Ljubomira Davidovića, znamenitog srpskog političara, ali i tekst “Jedna izgubljena bitka”, Čedomira Višnjića - pojasnio je Pevulja.

Dodao je da u stalnoj rubrici “Lik prošlosti” skreću pažnju na zaboravljene besjednike iz osamnaestog i devetnaestog vijeka, Gavrila Stefanovića Venclovića i Nikanora Grujića. O Vencloviću piše Duško Pevulja, a o Grujiću Jovan Pejčić.

- Oba propovjednika su predstavljena i sa izborom iz besjedničkog opusa. Takođe, tekstom i izborom iz pjesničkog opusa podsjećam na zaboravljenog pjesnika Vasu Živkovića - zaključio je Pevulja.

Istakao je da se na posljednjim stranicama “Srpskog pregleda”, prema uobičajnoj uređivačkoj platformi, mogu  pročitati zanimljivi prilozi u rubrikama “Povodi” i “Čitanje kao preispitivanje”, u kojoj su predstavljene novoizašle knjige.

Stojan Novaković

Pevulja je naglasio da je Centar u toku ove godine objavio i više dragocjenih knjiga.

- Izdvojio bih “Srpsku knjigu” Stojana Novakovića, srpskog polihistora, državnika i političara, koja je prvi put štampana 1900. godine. Novakovićeva knjiga je i danas aktuelna i zanimljiva, a može biti iznimno podsticajna za promišljanja o objedinjavanju srpskog duhovnog prostora, za koje pledira Novaković. Prema njegovom mišljenju, elaboriranom u knjizi “Srpska knjiga, njeni prodavci i čitaoci u devetnaestom veku”, političkom ujedinjenju srpskog naroda treba da prethodi njegovo duhovno jedinstvo, koje se, u jednom važnom segmentu može ostvariti preko knjiga štampanih na srpskom jeziku - pojasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana