“Бранково коло” одредило овогодишње лауреате: “Стражилово” Мандићу и младим пјесницима

Илијана Божић
“Бранково коло” одредило овогодишње лауреате: “Стражилово” Мандићу и младим пјесницима

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Овогодишњи лауреати награде “Стражилово”, коју традиционално додјељује “Бранково коло”, су књижевници Божидар Мандић, Данијела Регојевић и Драгана Лисић.

Жири “Бранковог” кола, који су чинили Ненад Грујичић, Иван Лалатовић и Растко Лончар, одлучио је да Божидару Мандићу додијели награду “Стражилово” за укупно пјесничко, прозно и умјетничко дјело.

Ово признање за најбоље пјесничке првенце објављене у “Бранковом колу” припало је Данијели Регојевић за књигу “Сјеноход” и Драгани Лисић за дјело “Траговима...”. Специјална награда “Стражилово” припала је панорами поезије ђака Змај-Јовине гимназије у Новом Саду.

У образложењу жирија наведено је да је књижевник Божидар Мандић особена стваралачка личност на српској културној сцени.

- Мандић је аутор који ствара у загрљају са природом, далеко од урбаних привилегија и материјалистичке грабежљивости. Његова појава на уметничкој позорници представља својеврсно “страно тело” у организму бирократски устројеног система. Овај песник, књижевник и уметник на сваком кораку указује на суицидну путању наше цивилизације која не поштује једноставне законе природе, већ их напада и деструише у име корупције и новца - саопштио је жири.

Истакли су да мисија Божидара Мандића посједује креативни потенцијал и утицај на младе који тек ступају на пјесничку и умјетничку сцену.

- То је мисија заснована на великој поетичкој разлици и другачијем схватању концепта света и уметности у односу на доктрине естаблишмента са трулим компромисима и повластицама - додао је жири.

Према ријечима жирија, млада пјесникиња Данијела Регојевић из Бањалуке посједује велику мотивацију да пише владајући облицима упечатљивих слика и призора из спољног и унутрашњег свијета.

- То је поезија која говори у име сопственог Ја, нема предрасуде и границе у освајању тематско-мотивских нивоа, били они љубавни, социјални, родољубиви илити ма који други. Песникињу покреће креативна сила која уважава задатак матерњег језика: демистификовати ограниченост и кукавичлук, глупост и малограђанштину савременог света - образложио је жири.

Нагласили су да назив књиге, “Сјеноход”, отвара бројне асоцијације, прије свега алудира на “сјену” као сензацију супротну свјетлости.

- Песнички првенац Данијеле Регојевић својом компактношћу надишао је иницијалне намере ауторке, уверио нас да песници немају године и да таленат као изворишна тачка постоји самим рођењем. Овде, дабоме, сусрећемо и свест о сопственом дару, што је значајна привилегија у времену разбаштињења културе и медијског просташтва - објаснио је жири.

Према ријечима жирија, Драгана Лисић из Новог Сада равноправно је освојила награду “Стражилово” за пјеснички првенац “Траговима...”.

- То је књига која “на длану” показује аутобиографске слике одрастања. Овај првенац плени набујалом емоцијом демистификујући при­ томе сопствене предрасуде и заблуде у раним фазама стварања поезије. То је бедекер “кроз трње до звезда” заснован на вери у чисто срце и јака осећања. Песме су написане у слободном и везаном стиху, понекад са прикривеном римом. Има фине, прирођене музике у мрежи ових стихова - навео је жири.

Истакли су да је ово поезија која мирисом своје првине показује да ће се ауторка усавршавати на занатском и поетичком плану, освајати што ширу лепезу пјесничких облика и форми.

- Књига младе Драгане Лисић исписана је и у лирској супстанци језика са критичким размишљањем. Њен првенац показује треперење пламена људске душе на леду, у отопинама савременог доба, разљуђеног и разбоженог, далеко од жуђеног и сањаног - закључио је жири.

Овогодишње награде “Стражилово” свечано ће бити уручене на “рајском Стражилову” 10. септембра, код споменика Бранку Радичевићу на 51. “Бранковом колу” које ће трајати од 9. до 19. септембра.

Змај-Јовина гимназија

Ђаци Змај-Јовине гимназије у Новом Саду освојили су признање за панораму пјесама “Нек' остане глас” коју је издало “Бранково коло”, а коју је приредио пјесник и професор ове школе Растко Лончар.

- У панорами се налазе најмлађи песници: Алекса Чуљак, Ален Гавриловић, Вања Марковић, Анђела Новаков, Драгана Јовановић, Марија Шатравка, Теодора Томановић, Јована Кузманов и Лука Петровић. Панорама улива наду да ће се неко од младих аутора развити у песничку личност или у ствараоца из неке друге дисциплине - казао је жири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана