“Brankovo kolo” odredilo ovogodišnje laureate: “Stražilovo” Mandiću i mladim pjesnicima

Ilijana Božić
“Brankovo kolo” odredilo ovogodišnje laureate: “Stražilovo” Mandiću i mladim pjesnicima

SREMSKI KARLOVCI - Ovogodišnji laureati nagrade “Stražilovo”, koju tradicionalno dodjeljuje “Brankovo kolo”, su književnici Božidar Mandić, Danijela Regojević i Dragana Lisić.

Žiri “Brankovog” kola, koji su činili Nenad Grujičić, Ivan Lalatović i Rastko Lončar, odlučio je da Božidaru Mandiću dodijeli nagradu “Stražilovo” za ukupno pjesničko, prozno i umjetničko djelo.

Ovo priznanje za najbolje pjesničke prvence objavljene u “Brankovom kolu” pripalo je Danijeli Regojević za knjigu “Sjenohod” i Dragani Lisić za djelo “Tragovima...”. Specijalna nagrada “Stražilovo” pripala je panorami poezije đaka Zmaj-Jovine gimnazije u Novom Sadu.

U obrazloženju žirija navedeno je da je književnik Božidar Mandić osobena stvaralačka ličnost na srpskoj kulturnoj sceni.

- Mandić je autor koji stvara u zagrljaju sa prirodom, daleko od urbanih privilegija i materijalističke grabežljivosti. Njegova pojava na umetničkoj pozornici predstavlja svojevrsno “strano telo” u organizmu birokratski ustrojenog sistema. Ovaj pesnik, književnik i umetnik na svakom koraku ukazuje na suicidnu putanju naše civilizacije koja ne poštuje jednostavne zakone prirode, već ih napada i destruiše u ime korupcije i novca - saopštio je žiri.

Istakli su da misija Božidara Mandića posjeduje kreativni potencijal i uticaj na mlade koji tek stupaju na pjesničku i umjetničku scenu.

- To je misija zasnovana na velikoj poetičkoj razlici i drugačijem shvatanju koncepta sveta i umetnosti u odnosu na doktrine establišmenta sa trulim kompromisima i povlasticama - dodao je žiri.

Prema riječima žirija, mlada pjesnikinja Danijela Regojević iz Banjaluke posjeduje veliku motivaciju da piše vladajući oblicima upečatljivih slika i prizora iz spoljnog i unutrašnjeg svijeta.

- To je poezija koja govori u ime sopstvenog Ja, nema predrasude i granice u osvajanju tematsko-motivskih nivoa, bili oni ljubavni, socijalni, rodoljubivi iliti ma koji drugi. Pesnikinju pokreće kreativna sila koja uvažava zadatak maternjeg jezika: demistifikovati ograničenost i kukavičluk, glupost i malograđanštinu savremenog sveta - obrazložio je žiri.

Naglasili su da naziv knjige, “Sjenohod”, otvara brojne asocijacije, prije svega aludira na “sjenu” kao senzaciju suprotnu svjetlosti.

- Pesnički prvenac Danijele Regojević svojom kompaktnošću nadišao je inicijalne namere autorke, uverio nas da pesnici nemaju godine i da talenat kao izvorišna tačka postoji samim rođenjem. Ovde, dabome, susrećemo i svest o sopstvenom daru, što je značajna privilegija u vremenu razbaštinjenja kulture i medijskog prostaštva - objasnio je žiri.

Prema riječima žirija, Dragana Lisić iz Novog Sada ravnopravno je osvojila nagradu “Stražilovo” za pjesnički prvenac “Tragovima...”.

- To je knjiga koja “na dlanu” pokazuje autobiografske slike odrastanja. Ovaj prvenac pleni nabujalom emocijom demistifikujući pri­ tome sopstvene predrasude i zablude u ranim fazama stvaranja poezije. To je bedeker “kroz trnje do zvezda” zasnovan na veri u čisto srce i jaka osećanja. Pesme su napisane u slobodnom i vezanom stihu, ponekad sa prikrivenom rimom. Ima fine, prirođene muzike u mreži ovih stihova - naveo je žiri.

Istakli su da je ovo poezija koja mirisom svoje prvine pokazuje da će se autorka usavršavati na zanatskom i poetičkom planu, osvajati što širu lepezu pjesničkih oblika i formi.

- Knjiga mlade Dragane Lisić ispisana je i u lirskoj supstanci jezika sa kritičkim razmišljanjem. Njen prvenac pokazuje treperenje plamena ljudske duše na ledu, u otopinama savremenog doba, razljuđenog i razboženog, daleko od žuđenog i sanjanog - zaključio je žiri.

Ovogodišnje nagrade “Stražilovo” svečano će biti uručene na “rajskom Stražilovu” 10. septembra, kod spomenika Branku Radičeviću na 51. “Brankovom kolu” koje će trajati od 9. do 19. septembra.

Zmaj-Jovina gimnazija

Đaci Zmaj-Jovine gimnazije u Novom Sadu osvojili su priznanje za panoramu pjesama “Nek' ostane glas” koju je izdalo “Brankovo kolo”, a koju je priredio pjesnik i profesor ove škole Rastko Lončar.

- U panorami se nalaze najmlađi pesnici: Aleksa Čuljak, Alen Gavrilović, Vanja Marković, Anđela Novakov, Dragana Jovanović, Marija Šatravka, Teodora Tomanović, Jovana Kuzmanov i Luka Petrović. Panorama uliva nadu da će se neko od mladih autora razviti u pesničku ličnost ili u stvaraoca iz neke druge discipline - kazao je žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana