“Брајт сајд” препоручује дјела која треба поново читати: Писане ријечи пуне снажних порука

Г.С.
“Брајт сајд” препоручује дјела која треба поново читати: Писане ријечи пуне снажних порука

Неке књиге оставе посебан утисак на нас, а неријетко се дешава да усљед поновног читања откријете нешто ново што током ранијег читања нисте примијетили.

Поруке у неким књигама су толико снажне да их можемо користити у свакодневном животу, а портал “Брајт сајд” издвојио је неколико књига које, према њиховом мишљењу, треба прочитати и више пута.

Прво дјело које су издвојили је “Мали принц” Антоана де Сент Егзиперија.

- Прелијепа прича о малом принцу и његовој ружи подсјећа нас на једноставну чињеницу да како одрастамо и постајемо старији, заборављамо на праве вриједности у животу и ситнице које чине срећу. Постајемо пуни брига и занемарујемо важно због неважног, а ова књига нам помаже да поново пронађемо дијете у себи - објаснили су у препоруци.

“Слика Доријана Греја” Оскара Вајлда друга је књига на листи коју издваја “Брајт сајд”.

- У овом дјелу писац се на мајсторски начин поиграва идејама о љепоти, испразности, врлини, покварености, пороку и моралу. Прича о Доријану подсјећа нас да жртвовање свега због површних вриједности може одвести само у мрачно мјесто и поручује да праву љепоту не можемо да сакријемо од старења - појашњено је о овом дјелу Оскара Вајлда.

Треће дјело на листи је “Пут исправности”, књига Будиних изрека, које су намијењене свима онима који траже мало инспирације за свакодневни живот.

- Ово није религиозна књига и свака изрека која је у њој забиљежена настала је у различитим приликама као одговор на ситуације у којима су се нашли Буда и његови сљедбеници - пише “Брајт сајд”.

Сенекино дјело “О краткоћи живота” нуди моћне погледе на умјетност живљења и заузима једно мјесто на овој листи, јер Сенека у књизи испитује узалудност трошења времена на Земљи, које, према његовим ријечима, треба испунити и учинити значајнијим, што многи не чине.

Познати роман “Велика очекивања” Чарлса Дикенса такође је дио ове листе.

- “Велика очекивања” је књига о одрастању. Говори о сирочету Пипу, који биљежи свој живот од најранијих дана дјетињства, па све док не одрасте, трудећи се да на том путу остане џентлмен - наводи “Брајт сајд”, који је на своју листу дјела која је потребно читати изнова уврстио и “Умијеће ратовања” Сун Цуа.

Према њиховим ријечима, ово дјело је једно од најутицајнијих дјела стратегије које је икад написано, а приказује сукобе на свим нивоима живота.

- Сукоб је неизбјежан дио живота, судећи према овом древном кинеском класику стратегије, али све што нам је потребно како бисмо се суочили са сукобом већ је присутно у нама - наводи се о књизи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана