“Brajt sajd” preporučuje djela koja treba ponovo čitati: Pisane riječi pune snažnih poruka

G.S.
“Brajt sajd” preporučuje djela koja treba ponovo čitati: Pisane riječi pune snažnih poruka

Neke knjige ostave poseban utisak na nas, a nerijetko se dešava da usljed ponovnog čitanja otkrijete nešto novo što tokom ranijeg čitanja niste primijetili.

Poruke u nekim knjigama su toliko snažne da ih možemo koristiti u svakodnevnom životu, a portal “Brajt sajd” izdvojio je nekoliko knjiga koje, prema njihovom mišljenju, treba pročitati i više puta.

Prvo djelo koje su izdvojili je “Mali princ” Antoana de Sent Egziperija.

- Prelijepa priča o malom princu i njegovoj ruži podsjeća nas na jednostavnu činjenicu da kako odrastamo i postajemo stariji, zaboravljamo na prave vrijednosti u životu i sitnice koje čine sreću. Postajemo puni briga i zanemarujemo važno zbog nevažnog, a ova knjiga nam pomaže da ponovo pronađemo dijete u sebi - objasnili su u preporuci.

“Slika Dorijana Greja” Oskara Vajlda druga je knjiga na listi koju izdvaja “Brajt sajd”.

- U ovom djelu pisac se na majstorski način poigrava idejama o ljepoti, ispraznosti, vrlini, pokvarenosti, poroku i moralu. Priča o Dorijanu podsjeća nas da žrtvovanje svega zbog površnih vrijednosti može odvesti samo u mračno mjesto i poručuje da pravu ljepotu ne možemo da sakrijemo od starenja - pojašnjeno je o ovom djelu Oskara Vajlda.

Treće djelo na listi je “Put ispravnosti”, knjiga Budinih izreka, koje su namijenjene svima onima koji traže malo inspiracije za svakodnevni život.

- Ovo nije religiozna knjiga i svaka izreka koja je u njoj zabilježena nastala je u različitim prilikama kao odgovor na situacije u kojima su se našli Buda i njegovi sljedbenici - piše “Brajt sajd”.

Senekino djelo “O kratkoći života” nudi moćne poglede na umjetnost življenja i zauzima jedno mjesto na ovoj listi, jer Seneka u knjizi ispituje uzaludnost trošenja vremena na Zemlji, koje, prema njegovim riječima, treba ispuniti i učiniti značajnijim, što mnogi ne čine.

Poznati roman “Velika očekivanja” Čarlsa Dikensa takođe je dio ove liste.

- “Velika očekivanja” je knjiga o odrastanju. Govori o siročetu Pipu, koji bilježi svoj život od najranijih dana djetinjstva, pa sve dok ne odraste, trudeći se da na tom putu ostane džentlmen - navodi “Brajt sajd”, koji je na svoju listu djela koja je potrebno čitati iznova uvrstio i “Umijeće ratovanja” Sun Cua.

Prema njihovim riječima, ovo djelo je jedno od najuticajnijih djela strategije koje je ikad napisano, a prikazuje sukobe na svim nivoima života.

- Sukob je neizbježan dio života, sudeći prema ovom drevnom kineskom klasiku strategije, ali sve što nam je potrebno kako bismo se suočili sa sukobom već je prisutno u nama - navodi se o knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana