Божовић: Нобел за Луиз Глик велико изненађење

Танјуг
Божовић: Нобел за Луиз Глик велико изненађење

БЕОГРАД- Гојко Божовић, пјесник, есејиста и оснивач издавачке куће "Архипелаг" казао је за Тањуг да је проглашење Луиз Глик за добитницу Нобелове награде за књижевност, велико изнанеђење у свијету литературе.

Божовић напомиње да је стваралаштво Луиз Глик слабо познато и у европским оквирима.

"Несумњиво Луиз Глик је једно од најважнијих имена савремене америчке књижевности. Она је песникиња која награђена свим вредним признањима у САД укључујући и Пулицера. Са друге стране код нас је слабо превођена. Задужбина Петра Кочића у Бањалуци штампала је књигу "8 савремених америчких песника" која садржи и неколико песама Луизе Глик" напомиње Божовић и додаје да је ријеч о двојезичном издању.

"Та књига је штампана на српском и енглеском језику и представља изузетно скроман увид у ставралаштво Луизе Глик" каже Божовић.

Издавачка кућа Архипелаг коју води Божовић објављује поезију Чарлса Симића, америчког пјесника и есејисте српског поријекла који је на кладионицама пред данашњу објаву добитника Нобелове награде за књижевност имао исте шансе као и Луиз Глик.

"Некако смо прижељкивали да Чарлс Симић добије велико признање, али бојим се да је та могућност отписана у скоријој будућности, јер је мало вероватно да ће амерички песници добити Нобелову награду два пута у неколико година" казао је Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана