Božović: Nobel za Luiz Glik veliko iznenađenje

Tanjug
Božović: Nobel za Luiz Glik veliko iznenađenje

BEOGRAD- Gojko Božović, pjesnik, esejista i osnivač izdavačke kuće "Arhipelag" kazao je za Tanjug da je proglašenje Luiz Glik za dobitnicu Nobelove nagrade za književnost, veliko iznaneđenje u svijetu literature.

Božović napominje da je stvaralaštvo Luiz Glik slabo poznato i u evropskim okvirima.

"Nesumnjivo Luiz Glik je jedno od najvažnijih imena savremene američke književnosti. Ona je pesnikinja koja nagrađena svim vrednim priznanjima u SAD uključujući i Pulicera. Sa druge strane kod nas je slabo prevođena. Zadužbina Petra Kočića u Banjaluci štampala je knjigu "8 savremenih američkih pesnika" koja sadrži i nekoliko pesama Luize Glik" napominje Božović i dodaje da je riječ o dvojezičnom izdanju.

"Ta knjiga je štampana na srpskom i engleskom jeziku i predstavlja izuzetno skroman uvid u stavralaštvo Luize Glik" kaže Božović.

Izdavačka kuća Arhipelag koju vodi Božović objavljuje poeziju Čarlsa Simića, američkog pjesnika i esejiste srpskog porijekla koji je na kladionicama pred današnju objavu dobitnika Nobelove nagrade za književnost imao iste šanse kao i Luiz Glik.

"Nekako smo priželjkivali da Čarls Simić dobije veliko priznanje, ali bojim se da je ta mogućnost otpisana u skorijoj budućnosti, jer je malo verovatno da će američki pesnici dobiti Nobelovu nagradu dva puta u nekoliko godina" kazao je Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana