Божић: Силовито пјесништво Рајка Петрова Ноге

Srna
Foto: Srna

БЕОГРАД- Пјесништво Рајка Петрова Ноге било је силовито, као и предио у којем је дошао на овај свијет, и он је један од ријетких Срба који је тако дубоко, исконски носио знамен Светосавља и српског рода, истакао је данас академик Светислав Божић.


Божић је рекао Срни да је одлазак овог великог пјесника вијест која је звучала болно и тек ће да звучи болно у срцима свих који су разумјели шта је хтио да каже и шта је рекао. 

"Ногова ријеч је ишла далеко и дубоко и тек ћемо је можда кроз вријеме дубином свог срца и свог бола наслутити", нагласио је Божић уочи сахране Рајка Петрова Ноге. 

Књижевник и дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Ранко Поповић рекао је да што се поезије тиче Ного спада међу оне који су за живота начинили корак ка небесима. 

"Све што је требало Ного је опјевао за живота, па и овај данашњи дан, као и дан његове смрти. Све је рекао и чуваћемо његово име у српској поезији", истакао је Поповић, који је у име АНУРС-а присуствовао Ноговој сахрани. 

Поповић је нагласио да је Ного у другој половини 20. вијека додао свој особен глас многогласју српског пјесништва, и то тако да се тај глас ни са ким не може помијешати, што је највише што један стваралац у језику може да уради. 

Он је подсјетио да је Ного био члан АНУРС-а и Сената Републике Српске и нагласио да би требало много времена да се објасни колико је везан и заслужан за стварање Српске. 

"Сви Ногови пријатељи надали су се да ће велики пјесник успјети да откине још нешто од живота, тим прије што је и са постеље пјевао о боланом Дојчину, како гласи његова посљедња збирка", навео је Поповић. 

Академик и сенатор Републике Српске Рајко Петров Ного сахрањен је данас на Новом гробљу у Београду. 

Преминуо је у понедјељак, 28. новембра, у 77. години. 

Рајко Петров Ного рођен је 13. маја 1945. године у селу Борија, у Херцеговини, а као дјечак дошао је у Сарајево и ту започео школовање. 

Добитник је 23 награде, а до краја 2007. године објавио је 52 књиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана