Božić: Silovito pjesništvo Rajka Petrova Noge

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Pjesništvo Rajka Petrova Noge bilo je silovito, kao i predio u kojem je došao na ovaj svijet, i on je jedan od rijetkih Srba koji je tako duboko, iskonski nosio znamen Svetosavlja i srpskog roda, istakao je danas akademik Svetislav Božić.


Božić je rekao Srni da je odlazak ovog velikog pjesnika vijest koja je zvučala bolno i tek će da zvuči bolno u srcima svih koji su razumjeli šta je htio da kaže i šta je rekao. 

"Nogova riječ je išla daleko i duboko i tek ćemo je možda kroz vrijeme dubinom svog srca i svog bola naslutiti", naglasio je Božić uoči sahrane Rajka Petrova Noge. 

Književnik i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Ranko Popović rekao je da što se poezije tiče Nogo spada među one koji su za života načinili korak ka nebesima. 

"Sve što je trebalo Nogo je opjevao za života, pa i ovaj današnji dan, kao i dan njegove smrti. Sve je rekao i čuvaćemo njegovo ime u srpskoj poeziji", istakao je Popović, koji je u ime ANURS-a prisustvovao Nogovoj sahrani. 

Popović je naglasio da je Nogo u drugoj polovini 20. vijeka dodao svoj osoben glas mnogoglasju srpskog pjesništva, i to tako da se taj glas ni sa kim ne može pomiješati, što je najviše što jedan stvaralac u jeziku može da uradi. 

On je podsjetio da je Nogo bio član ANURS-a i Senata Republike Srpske i naglasio da bi trebalo mnogo vremena da se objasni koliko je vezan i zaslužan za stvaranje Srpske. 

"Svi Nogovi prijatelji nadali su se da će veliki pjesnik uspjeti da otkine još nešto od života, tim prije što je i sa postelje pjevao o bolanom Dojčinu, kako glasi njegova posljednja zbirka", naveo je Popović. 

Akademik i senator Republike Srpske Rajko Petrov Nogo sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu. 

Preminuo je u ponedjeljak, 28. novembra, u 77. godini. 

Rajko Petrov Nogo rođen je 13. maja 1945. godine u selu Borija, u Hercegovini, a kao dječak došao je u Sarajevo i tu započeo školovanje. 

Dobitnik je 23 nagrade, a do kraja 2007. godine objavio je 52 knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana