Бањалучки писац Стево Грабовац у најужем избору за НИН-ову награду

ГС
Foto: IMPRIMATUR

БЕОГРАД - Након четири године, када се нашао у финалу НИН-ове награде романом првенцем под називом "Мулат албино комарац", Стево Грабовац бањалучки писац, исти успјех поновио је и другим романом "Послије забаве".

Роман је прошле године објављен у издању "Имприматура", а у најужи избор престижне НИН-ове награде ушао је заједно са књигама: "Песма о три света" (Агора) Владимира Пиштала, "Пакрац" (Лагуна) Владана Матијевића, "Аутосекција" (Партизанска књига) Срђана Срдића и "У земљи Фрање Јосифа (Књижевна општина Вршац) Љубомир Кораћевића.

Овај избор, како стоји у саопштењу НИН-а, сачинио је жири у саставу Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић, Тамара Митровић и Горан Коруновић (предсједник), а одлука о седамдесетом добитнику биће донесена 29. јануара око поднева. До тада лауреаткиња остаје књижевница Даница Вукићевић, ауторка "Унутрашњег мора", објављеног у издавачкој кући "Нојзац".

На овогодишњи конкурс је стигло 188 наслова, пишу Независне.

Подсјећамо да је роман "Лагер" Љубомира Кораћевића уврштен у ужи избор 2015. године. Романи Срђана Срдића "Мртво поље", "Сатори" и "Љубавна песма" нашли су се у ужем избору 2010, 2013. и 2020, а "Сребрна магла пада" била је 2017. у најужем кругу. Матијевић добио је НИН-ову награду 2003. за дјело "Писац издалека", а Владимир Пишало 2008. године за роман "Тесла, портрет међу маскама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана