Banjalučki pisac Stevo Grabovac u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

GS
Foto: IMPRIMATUR

BEOGRAD - Nakon četiri godine, kada se našao u finalu NIN-ove nagrade romanom prvencem pod nazivom "Mulat albino komarac", Stevo Grabovac banjalučki pisac, isti uspjeh ponovio je i drugim romanom "Poslije zabave".

Roman je prošle godine objavljen u izdanju "Imprimatura", a u najuži izbor prestižne NIN-ove nagrade ušao je zajedno sa knjigama: "Pesma o tri sveta" (Agora) Vladimira Pištala, "Pakrac" (Laguna) Vladana Matijevića, "Autosekcija" (Partizanska knjiga) Srđana Srdića i "U zemlji Franje Josifa (Književna opština Vršac) Ljubomir Koraćevića.

Ovaj izbor, kako stoji u saopštenju NIN-a, sačinio je žiri u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsjednik), a odluka o sedamdesetom dobitniku biće donesena 29. januara oko podneva. Do tada laureatkinja ostaje književnica Danica Vukićević, autorka "Unutrašnjeg mora", objavljenog u izdavačkoj kući "Nojzac".

Na ovogodišnji konkurs je stiglo 188 naslova, pišu Nezavisne.

Podsjećamo da je roman "Lager" Ljubomira Koraćevića uvršten u uži izbor 2015. godine. Romani Srđana Srdića "Mrtvo polje", "Satori" i "Ljubavna pesma" našli su se u užem izboru 2010, 2013. i 2020, a "Srebrna magla pada" bila je 2017. u najužem krugu. Matijević dobio je NIN-ovu nagradu 2003. za djelo "Pisac izdaleka", a Vladimir Pišalo 2008. godine za roman "Tesla, portret među maskama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana