Бајковити свијет Ранко Павловић подијелио с најмлађима на "Гласовом" Сајму књиге

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Сајам књига је нешто као бајка, и ми у том бајковитом свијету у шуми од књига морамо пронаћи неку која нас интересује, а то није тешко.

Овим ријечима књижевник Ранко Павловић обратио се најмлађим читаоцима на 28. сајму књиге у организацији "Гласа Српске" који се одржава до 19. септембра у Спортској дворани "Борик" у Бањалуци.

Школарци су имали прилику да уживају у дружењу са Ранком Павловићем, да чују занимљивости о књигама, чаробним свијетовима, али и о добрим и злим  јунацима.

Павловић је са дјечацима и дјевојчицама бањалучке ОШ "Иво Андрић" говорио о књигама "Лијек за љубичасте звијезде" и "Избор из поезије и прозе".

Говорећи о бајкама и књизи "Лијек за љубичасте звијезде" Павловић је испричао да је још као ученик у основној школи много волио да чита бајке.

- Читао сам народне бајке, бајке познатих аутора, а касније кад сам почео да се бавим књижевним радом и када сам се окренуо књижевности за дјецу почео сам и да пишем бајке. Кад сам почео да пишем размишљао сам зашто читалац, нарочито млади, вјерује у истинитост бајки, зашто вјерује да се принц може претворити у жапца, зашто вјерује да принцеза може пољубити жапца и да он поново постане принц, а онда сам схватио да је то због истинитости приповиједања, те због умјетничког приступа самом штиву- објаснио је Павловић.

Истакао је да  дјеца воле бајку, те да се у бајкама сусрећу са вјештицама, вилама, чудовиштима, мрачним дворцима, мрачним шумама, зачараним подручјима, те да је стога помислио зашто кроз бајку не би дјецу одвео у космос.

-Стога сам почео да пишем космичке бајке како је и поднаслов овог мог кратког романа "Лијек за љубичасте звијезде" - објаснио је Павловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана