Bajkoviti svijet Ranko Pavlović podijelio s najmlađima na "Glasovom" Sajmu knjige

Ilijana Božić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Sajam knjiga je nešto kao bajka, i mi u tom bajkovitom svijetu u šumi od knjiga moramo pronaći neku koja nas interesuje, a to nije teško.

Ovim riječima književnik Ranko Pavlović obratio se najmlađim čitaocima na 28. sajmu knjige u organizaciji "Glasa Srpske" koji se održava do 19. septembra u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci.

Školarci su imali priliku da uživaju u druženju sa Rankom Pavlovićem, da čuju zanimljivosti o knjigama, čarobnim svijetovima, ali i o dobrim i zlim  junacima.

Pavlović je sa dječacima i djevojčicama banjalučke OŠ "Ivo Andrić" govorio o knjigama "Lijek za ljubičaste zvijezde" i "Izbor iz poezije i proze".

Govoreći o bajkama i knjizi "Lijek za ljubičaste zvijezde" Pavlović je ispričao da je još kao učenik u osnovnoj školi mnogo volio da čita bajke.

- Čitao sam narodne bajke, bajke poznatih autora, a kasnije kad sam počeo da se bavim književnim radom i kada sam se okrenuo književnosti za djecu počeo sam i da pišem bajke. Kad sam počeo da pišem razmišljao sam zašto čitalac, naročito mladi, vjeruje u istinitost bajki, zašto vjeruje da se princ može pretvoriti u žapca, zašto vjeruje da princeza može poljubiti žapca i da on ponovo postane princ, a onda sam shvatio da je to zbog istinitosti pripovijedanja, te zbog umjetničkog pristupa samom štivu- objasnio je Pavlović.

Istakao je da  djeca vole bajku, te da se u bajkama susreću sa vješticama, vilama, čudovištima, mračnim dvorcima, mračnim šumama, začaranim područjima, te da je stoga pomislio zašto kroz bajku ne bi djecu odveo u kosmos.

-Stoga sam počeo da pišem kosmičke bajke kako je i podnaslov ovog mog kratkog romana "Lijek za ljubičaste zvijezde" - objasnio je Pavlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana