Александар Марић, пјесник: Без љубави је незамисливо живјети

Илијана Божић
Александар Марић, пјесник: Без љубави је незамисливо живјети

БИЈЕЉИНА - Наслов “Шта сам то видео у теби” сам одабрао јер је то прва пјесма коју сам написао, грађена на некој врсти дијалога. У њој се лирски субјекат обраћа својој драгој, наизмјенично мијењајући расположења, од љутње до очаја, а напосљетку и љубави.

Казао је то у разговору за “Глас Српске” млади пјесник Александар Марић из Бијељине, чији је пјеснички првенац “Шта сам то видео у теби” објављен у издању “АС огласа” из Зворника.

Објаснио је да је у пјесми коју помиње љутња главни осјећај због разочарења и очаја, зато што, поред свега што се догодило између двоје заљубљених, лирски субјекат срећу само види са својом драгом.

- Желим да читаоци кроз моју поезију схвате колико морамо бити свјесни стварности у којој се налазимо и од које, нажалост, не можемо побјећи, мада смо, с времена на вријеме, то хтјели. А желим и да увиде колико је љубав важна у нашим животима јер је, без ње, незамислив наш опстанак на овој предивној планети - рекао је Марић.

Додао је да поезијом жели да поручи да ако не умијемо пружити лијепу ријеч онима који су нам блиски, ријеч која зна да утјеши и душу, препуну туге, а нарочито чежње, излијечи, онда живот нема никаквог смисла.

- Живјећемо своје животе, бићемо физички присутни, наша појава ће бити видљива али, нажалост, све оно што се може назвати духовним у нама, изгубићемо, нестаће тихо без потребе да се сазна о томе. Важно је да схватимо да је важна љубав и само љубав, јер ништа љепше од ње не може и неће постојати - објаснио је Марић.

Како је казао, главна порука збирке “Шта сам то видео у теби” је љубав, јер се она не може купити за било шта што је материјално на овом свијету.

- Све остало је лако добити, али љубав, оно најбитније у нама, не може лако. То је највеће богатство које можемо имати - истакао је Марић.

Марићева збирка објављена је мјесец дана прије почетка пандемије вируса корона, па због епидемиолошких ограничења није представљена широј публици, а пјесник се нада да ће у наредном периоду бити прилике за то.

Александар Марић је испричао да припрема нову збирку поезије, која би требало да буде објављена у издавачкој кући “Нова поетика” из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана