Aleksandar Marić, pjesnik: Bez ljubavi je nezamislivo živjeti

Ilijana Božić
Aleksandar Marić, pjesnik: Bez ljubavi je nezamislivo živjeti

BIJELjINA - Naslov “Šta sam to video u tebi” sam odabrao jer je to prva pjesma koju sam napisao, građena na nekoj vrsti dijaloga. U njoj se lirski subjekat obraća svojoj dragoj, naizmjenično mijenjajući raspoloženja, od ljutnje do očaja, a naposljetku i ljubavi.

Kazao je to u razgovoru za “Glas Srpske” mladi pjesnik Aleksandar Marić iz Bijeljine, čiji je pjesnički prvenac “Šta sam to video u tebi” objavljen u izdanju “AS oglasa” iz Zvornika.

Objasnio je da je u pjesmi koju pominje ljutnja glavni osjećaj zbog razočarenja i očaja, zato što, pored svega što se dogodilo između dvoje zaljubljenih, lirski subjekat sreću samo vidi sa svojom dragom.

- Želim da čitaoci kroz moju poeziju shvate koliko moramo biti svjesni stvarnosti u kojoj se nalazimo i od koje, nažalost, ne možemo pobjeći, mada smo, s vremena na vrijeme, to htjeli. A želim i da uvide koliko je ljubav važna u našim životima jer je, bez nje, nezamisliv naš opstanak na ovoj predivnoj planeti - rekao je Marić.

Dodao je da poezijom želi da poruči da ako ne umijemo pružiti lijepu riječ onima koji su nam bliski, riječ koja zna da utješi i dušu, prepunu tuge, a naročito čežnje, izliječi, onda život nema nikakvog smisla.

- Živjećemo svoje živote, bićemo fizički prisutni, naša pojava će biti vidljiva ali, nažalost, sve ono što se može nazvati duhovnim u nama, izgubićemo, nestaće tiho bez potrebe da se sazna o tome. Važno je da shvatimo da je važna ljubav i samo ljubav, jer ništa ljepše od nje ne može i neće postojati - objasnio je Marić.

Kako je kazao, glavna poruka zbirke “Šta sam to video u tebi” je ljubav, jer se ona ne može kupiti za bilo šta što je materijalno na ovom svijetu.

- Sve ostalo je lako dobiti, ali ljubav, ono najbitnije u nama, ne može lako. To je najveće bogatstvo koje možemo imati - istakao je Marić.

Marićeva zbirka objavljena je mjesec dana prije početka pandemije virusa korona, pa zbog epidemioloških ograničenja nije predstavljena široj publici, a pjesnik se nada da će u narednom periodu biti prilike za to.

Aleksandar Marić je ispričao da priprema novu zbirku poezije, koja bi trebalo da bude objavljena u izdavačkoj kući “Nova poetika” iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana