Академику Горану Петровићу Златна књига Библиотеке Матице српске

Срна
Foto: Срна

НОВИ САД - Академик Горан Петровић овогодишњи је добитник престижне књижевне награде Златна књига Библиотеке Матице српске, као најчитанији и најпревођенији српски писац своје генерације, једногласно је данас одлучио жири за додјелу тог признања.

"Као приповедач и романописац издвојио се по снажном књижевном дару, ослоњен на приповедачку традицију, а истовремено у најбољем смислу модеран, писац богате наративне имагинације, мајстор стила, језика и композиције", пише у образложењу жирија.

У образложењу се додаје да је Петровић посао писца уздизао и док је у краљевачкој библиотеци "Стефан Првовенчани" успјешно радио десетак година.

 "И као библиотекар и као уредник познате едиције песничких књига и часописа Повеља уздизао се као писац. Сад је у стручном савету Библиотеке Српске академије наука и уметности", наведено је у образложењу.

Награду Златна књига Библиотеке Матице српске чини повеља, а биће уприличен и округли сто о укупном дјелу Горана Петровића. Уз то, биће штампан зборник радова изнесених на том округлом столу.

Жири за додјелу награде чинили су академик Миро Вуксановић (предсједник), професор емеритус Славко Гордић и Душица Грбић, археограф савјетник.

Јавни позив за награду претходно је објављен у дневним листовима "Политика" и новосадски "Дневник".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана