Akademiku Goranu Petroviću Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske

Srna
Foto: Srna

NOVI SAD - Akademik Goran Petrović ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske, kao najčitaniji i najprevođeniji srpski pisac svoje generacije, jednoglasno je danas odlučio žiri za dodjelu tog priznanja.

"Kao pripovedač i romanopisac izdvojio se po snažnom književnom daru, oslonjen na pripovedačku tradiciju, a istovremeno u najboljem smislu moderan, pisac bogate narativne imaginacije, majstor stila, jezika i kompozicije", piše u obrazloženju žirija.

U obrazloženju se dodaje da je Petrović posao pisca uzdizao i dok je u kraljevačkoj biblioteci "Stefan Prvovenčani" uspješno radio desetak godina.

 "I kao bibliotekar i kao urednik poznate edicije pesničkih knjiga i časopisa Povelja uzdizao se kao pisac. Sad je u stručnom savetu Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti", navedeno je u obrazloženju.

Nagradu Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske čini povelja, a biće upriličen i okrugli sto o ukupnom djelu Gorana Petrovića. Uz to, biće štampan zbornik radova iznesenih na tom okruglom stolu.

Žiri za dodjelu nagrade činili su akademik Miro Vuksanović (predsjednik), profesor emeritus Slavko Gordić i Dušica Grbić, arheograf savjetnik.

Javni poziv za nagradu prethodno je objavljen u dnevnim listovima "Politika" i novosadski "Dnevnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana