50. Бранково коло отвара пјесник и писац Анђелко Анушић

Срна
50. Бранково коло отвара пјесник и писац Анђелко Анушић

БЕОГРАД - Највећу пјесничку манифестацију у Србији и окружењу, јубиларно 50. Бранково коло, отвориће 10. септембра српски пјесник и писац Анђелко Анушић бесједом о Бранку Радичевићу и његовој поезији, најавили су данас организатори ове угледне манифестације.

Том приликом, Анушићу ће свечано бити уручено највише признање Бранковога кола „Статуета Бранка Радичевића”, рад вајара Јована Солдатовића, за укупно књижевно дјело.

У саопштењу, које је потписао предсједник Бранковог кола Ненад Грујичић, истиче се да је Анушић, који је и прозни писац, есејиста, књижевни критичар, антологичар, публициста и новинар, већ лауреат двије престижне награде Бранковога кола: „Стражилово” и „Печат вароши сремскокарловачке”.

Он је добитник и награда са именима Иве Андрића, Бранка Ћопића, Саве Мркаља, Петра Кочића, Светозара Ћоровића, Браће Мицић, Драгојла Дудића, Гордане Тодоровић, Младена Ољаче и Радета Томића, те годишње награде Удружења књижевника Републике Српске, „Златна сова”, „Шушњар” и других признања.

У протеклим деценијама, Бранково коло отварали су најпознатији пјесници и писци међу којима и Стеван Раичковић, Мирослав Антић, Десанка Максимовић, Добриша Цесарић, Миодраг Павловић, Бошко Петровић, Тоне Павчек, Перо Зубац, Хусеин Тахмишчић, Блаже Конески, ЛЈубивоје Ршумовић, Дејан Медаковић, Драгутин Тадијановић, Милорад Павић и други.

Јубиларно 50. Бранково коло трајаће од 10. до 20. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, а свечано ће бити отворено у најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији у којој се Алексије (Бранко) Радичевић школовао од 1835. до 1841. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана