50. Brankovo kolo otvara pjesnik i pisac Anđelko Anušić

Srna
50. Brankovo kolo otvara pjesnik i pisac Anđelko Anušić

BEOGRAD - Najveću pjesničku manifestaciju u Srbiji i okruženju, jubilarno 50. Brankovo kolo, otvoriće 10. septembra srpski pjesnik i pisac Anđelko Anušić besjedom o Branku Radičeviću i njegovoj poeziji, najavili su danas organizatori ove ugledne manifestacije.

Tom prilikom, Anušiću će svečano biti uručeno najviše priznanje Brankovoga kola „Statueta Branka Radičevića”, rad vajara Jovana Soldatovića, za ukupno književno djelo.

U saopštenju, koje je potpisao predsjednik Brankovog kola Nenad Grujičić, ističe se da je Anušić, koji je i prozni pisac, esejista, književni kritičar, antologičar, publicista i novinar, već laureat dvije prestižne nagrade Brankovoga kola: „Stražilovo” i „Pečat varoši sremskokarlovačke”.

On je dobitnik i nagrada sa imenima Ive Andrića, Branka Ćopića, Save Mrkalja, Petra Kočića, Svetozara Ćorovića, Braće Micić, Dragojla Dudića, Gordane Todorović, Mladena Oljače i Radeta Tomića, te godišnje nagrade Udruženja književnika Republike Srpske, „Zlatna sova”, „Šušnjar” i drugih priznanja.

U proteklim decenijama, Brankovo kolo otvarali su najpoznatiji pjesnici i pisci među kojima i Stevan Raičković, Miroslav Antić, Desanka Maksimović, Dobriša Cesarić, Miodrag Pavlović, Boško Petrović, Tone Pavček, Pero Zubac, Husein Tahmiščić, Blaže Koneski, LJubivoje Ršumović, Dejan Medaković, Dragutin Tadijanović, Milorad Pavić i drugi.

Jubilarno 50. Brankovo kolo trajaće od 10. do 20. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a svečano će biti otvoreno u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji u kojoj se Aleksije (Branko) Radičević školovao od 1835. do 1841. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana