Свијет велике Мире Фурлан

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Свијет велике Мире Фурлан

БЕОГРАД – “Воли ме више од свега на свијету” назив је аутобиографије једне од највећих глумица с простора бивше Југославије Мире Фурлан која је преминула прошле године, а иза које су остале њене улоге и њене ријечи као заувијек утиснута умјетничка и животна сјећања.

 

Њена аутобиографија објављена је у “Фрактури”, а 7. фебруара биће објављена и у београдској издавачкој кући “Боока”.

- Мира Фурлан, једна од највећих глумица с ових простора, била је нежна и снажна, рањива и наизглед наивна, али изнад свега бескомпромисна жена чије је срце увек било на правој страни. У аутобиографској књизи уводи читаоце у сопствени свет, у своје интимне драме и размишљања, описујући живот и каријеру пуне успона и падова. Истовремено оживљава време које је нестало у рату, генерацију и појединце који су веровали у бољи и срећнији свет и за које, поготово ако су били наднационални попут ауторке, почетком сукоба у бившој Југославији више није било места у новим државама - стоји у најави издавача.

Издавач истиче да књига “Воли ме више од свега на свијету” с пуно сентимента, али без патетике, уз смијех и сузе евоцира колико на Миру Фурлан, толико и цијели један свијет, изгубљен, али не и заборављен.

- Емотивна, моћна проза у којој пратимо сазревање младе интелектуалке и живот глумице која упознаје лице и наличје славе, дубоко је потресна и не допушта равнодушност. Уз виспрене, духовите и каткад циничне увиде, ова исповест је више од пуке аутобиографије. Она је сведочанство о осећању неприпадања, о суноврату идеала, о томе шта значи бити жена у овом свету и о снази коју безусловна љубав пружа - додаје издавач у најави.

Аутобиографија је изворно била написана на енглеском језику. Фурланова је писање књиге завршила пред смрт, а на њене странице смјестила је причу о свом животу, животу својих ближњих, говорећи о судбини мајке Бранке и оца Ивана, баке Љубе, супруга Горана и сина Марка, којем је књигу и посветила.

- Да ли пишем ову књигу за тебе? Да би ти могао да разумијеш што се дешавало прије тебе? Како би могао да провириш у далеки, давно нестали свијет из којег су потекли твоји родитељи? Да ли уопште желиш да знаш нешто о томе? Да ли ти треба тај тешки пртљаг, пртљаг који твоја мајка вуче са собом цијели живот, не налазећи начина да је бар начас одложи?
Или пишем за себе, себи? Зашто? Да ли зато да “боље разумијем саму себе” покушавајући да деактивирам скривену “причу” у раштрканом, нелогичном, хаотичном наративу свог живота? Док сам покушавала да одговорим на та питања на која одговор није могућ, борећи се с ријечима језика који није мој (иако се дрско претварам да јесте), десило се нешто чудно: одрастао си. Не само то: Америка је постала другачија земља, земља злокобно слична мјесту које смо напустили с ужасом и у очају. Више нема сумње да су силе које су нас истјерале из наших домова извојевале глобалну побједу. Већ смо се једном борили с тим силама. Сада смо уморни. Исцрпљени понављањем - забиљежила је Фурланова у аутобиографији, и додала да је ова књига у једном трену постала нешто другачије – молба Америци и свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана