Ретроспектива филмова у Југословенској кинотеци: Посвета великој Мири Фурлан

Г.С.
Ретроспектива филмова у Југословенској кинотеци: Посвета великој Мири Фурлан

Глумица Мира Фурлан у југословенској и свјетској кинематографији оставила је велики и значајан траг, а у њену славу дио сјајних филмова у којима је глумила током сљедеће седмице биће приказан у Југословенској кинотеци.

Од 10. до 14. фебруара посјетиоци ће имати прилику да уживају у десет филмова различитих жанрова, у којима је одиграла неке од најупечатљивијих улога, сарађујући с режисерима из готово свих република бивше Југославије.

Ретроспективу филмова Мире Фурлан отвара драма “Киклоп” (1982) Антуна Врдољака. За споредну улогу у тој екранизацији романа Ранка Маринковића Мира Фурлан је освојила своју прву “Златну арену” на Пулском филмском фестивалу.

Биће приказан и филм који јој је донио “Златну арену” за главну женску улогу - чувено остварење “Лепота порока” Живка Николића (1986).

Публика Кинотеке видјеће и филм “Отац на службеном путу” (1985) Емира Кустурице, награђен “Златном палмом” у Кану, те филмове Рајка Грлића “У раљама живота” (1984) и “За срећу је потребно троје” (1985), као и остварења “Писмо - глава” (1983) Бахрудина Бате Ченгића, “Браћа по матери” (1988) Здравка Шотре, “За сада без доброг наслова” (1988) Срђана Карановића, “Полтрон” (1989) Светисалава Бате Прелића и “Турнеја” (2008) Горана Марковића.

Почетком ратних деведесетих година емигрирала је у САД, гдје је остварила запажене улоге у телевизијским серијама, посебно у “Вавилону 5” и “Изгубљенима”, на које је подсјетио и часопис “Варајети” поводом њене смрти.

Током двијехиљадитих играла је и у неколико овдашњих продукција, па се тако ретроспективни програм сјећања на Миру Фурлан у Југословенској кинотеци завршава српским филмом “Турнеја” Горана Марковића.

Мира Фурлан преминула је 20. јануара у 66. години у Лос Анђелесу од посљедица инфекције вирусом “западни Ни­л”.

Остварила је улоге у више од 40 филмова, обојивши их талентом и харизмом.

Изузетно значајан опус остварила је и у позоришту, укључујући улоге у Хрватском народном казалишту у Загребу, у којем је почетком деведесетих добила отказ због одлуке да игра и у Београду, гдје је живио њен супруг Горан Гајић, филмски редитељ. У Београду је играла у Југословенском драмском позоришту, чији је била придружени члан. Због медијског погрома у Хрватској и све јачег бујања национализма на цијелом југословенском простору одлучила је са супругом да емигрира у САД.

Емотиван опроштај од Мире Фурлан током викенда одржан је у Ријеци, а у наредном периоду биће одржан и у Југословенском драмском позоришту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана