Завршено суђење суспендованом судији Драгану Боровчанину: Кривично дјело правда превидом закона

Небојша Томашевић
Завршено суђење суспендованом судији Драгану Боровчанину: Кривично дјело правда превидом закона

БАЊАЛУКА - Одбрана оптуженог судије Окружног привредног суда у Источном Сарајеву Драгана Боровчанина тврди да тужилаштво није доказало да је он намјеравао да кћерки прибави корист продајом стана вриједног 55.145 КМ за 18.381 КМ, али признају да је превидио одредбу која потврђује да сродници судије не смију бити купци у извршном поступку.

Тужилаштво, пак, с друге стране наглашава да један судија с толико година искуства мора да зна закон и да има довољно доказа да буде осуђен.

Истакнуто је ово у завршној ријечи на суђењу судији Боровчанину у бањалучком Окружном суду.

- Људски је гријешити, а овдје се поставља питање намјере. Тужилаштво ничим није доказало намјеру да почини кривично дјело. Да је хтио да незаконито кћерки обезбиједи куповину стана, могао је то урадити на безброј начина да буде легално. Могао јој је рећи да пошаље неког другог да купи и све би било по закону, али то није урадио. Једноставно је превидио одредбу закона, али ту нема намјере да почини кривично дјело - казао је бранилац оптуженог Миодраг Стојановић.

Додао је да суд судију може ослободити и на основу законске одредбе која каже да се починилац дјела који користи неподобно средство може ослободити.

- Спорни стан је већ био продат и није био средство на основу кога би се могао окористити - рекао је Стојановић.

Боровчанин је истакао да подржава ријечи свог адвоката и да је кажњен медијском халабуком и провлачењем кроз новине у негативном контексту.

- Мјесец дана нисам излазио и избјегавао сам људе, каква још казна ми треба. Затвор, ако треба, нека буде - рекао је судија.

Тужилац Сања Тадић Стојисављевић истакла је да један судија, поготово тако искусан, мора да зна закон.

- Морао је да зна да сродници, међу којима је његова кћерка, не могу бити купци у извршном поступку. Осим тога, он је, након што његова кћерка није могла да укњижи стан јер је он раније продат, протестовао Републичкој управи за геодетско-имовинске и правне послове. У допису који им је послао рекао је да ће их тужити због пропуста у евиденцији некретнина. То доказује његову намјеру и када бисмо га ослободили, била би то порука да судије у извршном поступку могу да крше закон - рекла је Сања Тадић Стојисављевић и затражила да Боровчанина суд осуди по закону.

Завршним ријечима одбране и оптужбе суђење оптуженом је завршено, а пресуда ће бити изречена 20. октобра.

Оптужница

Судију Драгана Боровчанина Републичко тужилаштво терети да је поступајући као судија Окружног привредног суда у извршном поступку на другом рочишту 7. августа кћерки незаконито продао некретнину. Радило се о стану од 40,65 квадрата који се налази у Источном Новом Сарајеву и који је био у власништву фирме “Ранком-инжињеринг” из Бијељине. Ту непокретност је на основу рјешења о извршењу фирма “Жељезница” из Источне Илиџе судским путем тражила ради намирења дуга. Вриједност стана процијењена је на 55.145 КМ, а продат је за 18.381 КМ. Тај стан судијина кћерка није могла да упише на себе јер је он раније већ продат и у вријеме извршног поступка није био власништво “Ранком-инжињеринга”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана