Završeno suđenje suspendovanom sudiji Draganu Borovčaninu: Krivično djelo pravda previdom zakona

Nebojša Tomašević
Završeno suđenje suspendovanom sudiji Draganu Borovčaninu: Krivično djelo pravda previdom zakona

BANjALUKA - Odbrana optuženog sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu Dragana Borovčanina tvrdi da tužilaštvo nije dokazalo da je on namjeravao da kćerki pribavi korist prodajom stana vrijednog 55.145 KM za 18.381 KM, ali priznaju da je previdio odredbu koja potvrđuje da srodnici sudije ne smiju biti kupci u izvršnom postupku.

Tužilaštvo, pak, s druge strane naglašava da jedan sudija s toliko godina iskustva mora da zna zakon i da ima dovoljno dokaza da bude osuđen.

Istaknuto je ovo u završnoj riječi na suđenju sudiji Borovčaninu u banjalučkom Okružnom sudu.

- Ljudski je griješiti, a ovdje se postavlja pitanje namjere. Tužilaštvo ničim nije dokazalo namjeru da počini krivično djelo. Da je htio da nezakonito kćerki obezbijedi kupovinu stana, mogao je to uraditi na bezbroj načina da bude legalno. Mogao joj je reći da pošalje nekog drugog da kupi i sve bi bilo po zakonu, ali to nije uradio. Jednostavno je previdio odredbu zakona, ali tu nema namjere da počini krivično djelo - kazao je branilac optuženog Miodrag Stojanović.

Dodao je da sud sudiju može osloboditi i na osnovu zakonske odredbe koja kaže da se počinilac djela koji koristi nepodobno sredstvo može osloboditi.

- Sporni stan je već bio prodat i nije bio sredstvo na osnovu koga bi se mogao okoristiti - rekao je Stojanović.

Borovčanin je istakao da podržava riječi svog advokata i da je kažnjen medijskom halabukom i provlačenjem kroz novine u negativnom kontekstu.

- Mjesec dana nisam izlazio i izbjegavao sam ljude, kakva još kazna mi treba. Zatvor, ako treba, neka bude - rekao je sudija.

Tužilac Sanja Tadić Stojisavljević istakla je da jedan sudija, pogotovo tako iskusan, mora da zna zakon.

- Morao je da zna da srodnici, među kojima je njegova kćerka, ne mogu biti kupci u izvršnom postupku. Osim toga, on je, nakon što njegova kćerka nije mogla da uknjiži stan jer je on ranije prodat, protestovao Republičkoj upravi za geodetsko-imovinske i pravne poslove. U dopisu koji im je poslao rekao je da će ih tužiti zbog propusta u evidenciji nekretnina. To dokazuje njegovu namjeru i kada bismo ga oslobodili, bila bi to poruka da sudije u izvršnom postupku mogu da krše zakon - rekla je Sanja Tadić Stojisavljević i zatražila da Borovčanina sud osudi po zakonu.

Završnim riječima odbrane i optužbe suđenje optuženom je završeno, a presuda će biti izrečena 20. oktobra.

Optužnica

Sudiju Dragana Borovčanina Republičko tužilaštvo tereti da je postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u izvršnom postupku na drugom ročištu 7. avgusta kćerki nezakonito prodao nekretninu. Radilo se o stanu od 40,65 kvadrata koji se nalazi u Istočnom Novom Sarajevu i koji je bio u vlasništvu firme “Rankom-inžinjering” iz Bijeljine. Tu nepokretnost je na osnovu rješenja o izvršenju firma “Željeznica” iz Istočne Ilidže sudskim putem tražila radi namirenja duga. Vrijednost stana procijenjena je na 55.145 KM, a prodat je za 18.381 KM. Taj stan sudijina kćerka nije mogla da upiše na sebe jer je on ranije već prodat i u vrijeme izvršnog postupka nije bio vlasništvo “Rankom-inžinjeringa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana