Врховни суд одлучује о службеницима РУГИПП-а: Тужилац затражио ново суђење, одбрана тврди да нема доказа

Небојша Томашевић
Врховни суд одлучује о службеницима РУГИПП-а: Тужилац затражио ново суђење, одбрана тврди да нема доказа

БАЊАЛУКА - Републички тужилац Горан Гламочанин затражио је од Врховног суда Републике Српске да укине пресуду којом су два шефа и двије службенице Републичке управе за геодетске и имовинско - правне послове РС (РУГИПП) ослобођени оптужби да су разним малверзацијама и злоупотребама положаја оштетили Град Бањалуку за око 7,4 милиона марака.

Тужилац Гламочанин је данас у Врховном суду РС истакао да случај треба вратити на ново суђење, између осталог, и због тога што је првостепеном пресудом погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање и прекршен закон.

Кривице су у бањалучком Окружном суду ослобођени помоћник директора РУГИПП-а Александар Деурић, начелник Одјељења за надзор у РУГИПП-у Драган Груловић, те више стручне сараднице за правне послове, Дорис Кременовић и Жељка Милинковић.  Њихова одбрана сматра да се у овом случају радило о монтираном политичком процесу и да жалбу тужиоца треба одбити, а ослобађајућу пресуду потврдити.

- Овим процесом требале су се заобићи одребе Закона о приватизацији државног капитала и права купаца како би се некретине незаконито вратиле Граду Бањалука. Нема ниједног доказа да су оптужени починили кривична дјела за која их терете - рекла је бранилац Деурића и Груловића, Јасминка Јовишевић.

Бранилац Кременовићеве, адвокат Зоран Танасић сматра да је жалба тужиоца неоснована и да је треба одбити. Нагласио је да је цијела оптужница заснована на нетачним претпоставкама.

Милан Петковић и Горан Бубић, који бране Милинковићеву,  тврде да тужилаштво ничим није доказало кривицу оптужене.

- У односу на нашу клијентицу није било разлога ни за подизање и потврђивање оптужнице. Нема уопште доказа да је она  захтијевала новац за трговину утицајем нити да се састајала с људима који се помињу у том случају због којег је оптужена. Нема доказа ни да је она имала стварни нити претпостављени утицај на  тужиоца - рекао је Петковић.

Вијеће Врховног Суда РС након саслушања жалби тужилаштва и одбране се повукло и истакло  да ће разматрање жалби наставити на сједници која ће бити тајна. Истакли су да ће након тога бити донесена одлука.

Оптужница

Републичко тужилаштво терети Александра Деурића, Драгана Груловића и Дорис Кременовић да су незаконито омогућили фирми "Наш дом" да стекне право својине над зградом и помоћним објектом у бањалучкој Грчкој улици, чиме су оштетили Град Бањалуку за 2,18 милиона КМ.

Груловића и Кременовићеву још терете да су незаконито омогућили да фирма "Грађа" стекне право власништва на парцелом од 33.000 квадрата, чиме је Бањалука оштећена за 5,25 милина КМ.

Груловића и Жељку Милинковић оптужница терети да су се договарали о обустави истраге у предмету "Варница Марија" коју је водило бањалучко Окружно тужилаштво. Милинковићева је, према оптужбама, била у "добрим односима" са једним тужиоцем, а Груловић је требао договорити детаље око исплате новца те да се предмет не прослиједи Републичком тужилаштву и тако обустави.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана