Vrhovni sud odlučuje o službenicima RUGIPP-a: Tužilac zatražio novo suđenje, odbrana tvrdi da nema dokaza

Nebojša Tomašević
Vrhovni sud odlučuje o službenicima RUGIPP-a: Tužilac zatražio novo suđenje, odbrana tvrdi da nema dokaza

BANjALUKA - Republički tužilac Goran Glamočanin zatražio je od Vrhovnog suda Republike Srpske da ukine presudu kojom su dva šefa i dvije službenice Republičke uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove RS (RUGIPP) oslobođeni optužbi da su raznim malverzacijama i zloupotrebama položaja oštetili Grad Banjaluku za oko 7,4 miliona maraka.

Tužilac Glamočanin je danas u Vrhovnom sudu RS istakao da slučaj treba vratiti na novo suđenje, između ostalog, i zbog toga što je prvostepenom presudom pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i prekršen zakon.

Krivice su u banjalučkom Okružnom sudu oslobođeni pomoćnik direktora RUGIPP-a Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljenja za nadzor u RUGIPP-u Dragan Grulović, te više stručne saradnice za pravne poslove, Doris Kremenović i Željka Milinković.  Njihova odbrana smatra da se u ovom slučaju radilo o montiranom političkom procesu i da žalbu tužioca treba odbiti, a oslobađajuću presudu potvrditi.

- Ovim procesom trebale su se zaobići odrebe Zakona o privatizaciji državnog kapitala i prava kupaca kako bi se nekretine nezakonito vratile Gradu Banjaluka. Nema nijednog dokaza da su optuženi počinili krivična djela za koja ih terete - rekla je branilac Deurića i Grulovića, Jasminka Jovišević.

Branilac Kremenovićeve, advokat Zoran Tanasić smatra da je žalba tužioca neosnovana i da je treba odbiti. Naglasio je da je cijela optužnica zasnovana na netačnim pretpostavkama.

Milan Petković i Goran Bubić, koji brane Milinkovićevu,  tvrde da tužilaštvo ničim nije dokazalo krivicu optužene.

- U odnosu na našu klijenticu nije bilo razloga ni za podizanje i potvrđivanje optužnice. Nema uopšte dokaza da je ona  zahtijevala novac za trgovinu uticajem niti da se sastajala s ljudima koji se pominju u tom slučaju zbog kojeg je optužena. Nema dokaza ni da je ona imala stvarni niti pretpostavljeni uticaj na  tužioca - rekao je Petković.

Vijeće Vrhovnog Suda RS nakon saslušanja žalbi tužilaštva i odbrane se povuklo i istaklo  da će razmatranje žalbi nastaviti na sjednici koja će biti tajna. Istakli su da će nakon toga biti donesena odluka.

Optužnica

Republičko tužilaštvo tereti Aleksandra Deurića, Dragana Grulovića i Doris Kremenović da su nezakonito omogućili firmi "Naš dom" da stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u banjalučkoj Grčkoj ulici, čime su oštetili Grad Banjaluku za 2,18 miliona KM.

Grulovića i Kremenovićevu još terete da su nezakonito omogućili da firma "Građa" stekne pravo vlasništva na parcelom od 33.000 kvadrata, čime je Banjaluka oštećena za 5,25 milina KM.

Grulovića i Željku Milinković optužnica tereti da su se dogovarali o obustavi istrage u predmetu "Varnica Marija" koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo. Milinkovićeva je, prema optužbama, bila u "dobrim odnosima" sa jednim tužiocem, a Grulović je trebao dogovoriti detalje oko isplate novca te da se predmet ne proslijedi Republičkom tužilaštvu i tako obustavi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana