Возачу четири године затвора због смрти радника "Чистоће" у центру Бањалуке

Небојша Томашевић
Возачу четири године затвора због смрти радника "Чистоће" у центру Бањалуке

БАЊАЛУКА - Војо Чивчић (28) из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на четири године затвора јер је возећи пијан и недозвољеном брзином аутомобилом ударио и усмртио  радника бањалучке „Чистоће" Ранка Милошевића (58) који је прао улицу у центру Бањалуке и кретао се поред цистерне.

Чивчић је осуђен за кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја, а осим казне изречена му је и двогодишња забрана управљања возилом и одузета возачка дозвола.

Та казна почеће се рачунати од дана правоснажности пресуде, а ако Чивчић у том периоду буде возио аутомобил казна ће бити замијењена за затвор. Пресудом је одређено да ће се за сваки шест мјесеци изречене забране одредити мјесец затвора.

Пресуду је изрекло вијеће коjим је предсједавала судија Зорица Барош.

Према пресуди, несрећа коју је скривио Чивчић десила се  4. новембра 50 минута иза поноћи у центру Бањалуке у улици Краља Петра Првог Карађорђевића. Како се  наводи,  оптужени је аутомобилом управљао у стању средњег пијанства са концентрацијом алкохола у крви од 1,84 грама по килограму.

Како пише у оптужници кретао се недозвољеном брзином  од 80 километара на час дијелом гдје је дозвољена брзина до 50. 

- Био је свјестан да возећи под дејством алкохола може  изазвати опасност за животе људи нашто је пристао. Није обратио пажњу на пјешака који се налазио на саобраћајној траци којом се кретао осумњичени, на удаљености око метар од задње лијеве стране цистерне "ФАП"  власништво „Чистоћа“ Бањалука. Цистерна се налазила у лијевој саобраћајној траци десне коловозне траке, гледано из супротног смјера од  смјера кретања осумњиченога - стоји у оптужници.

Даље се наводи да осумњичени није имао објективних препрека јер је пут добро освијетљен те да је могао да уочи Милошевића који је носио одијело са светлоодбојним тракама и налазио се у близини цистерне која је имала упаљена ротациона свјетла.   У оптужници стоји да је Чивчић оштећеног Ранка Милошевића ударио без кочења предњим лијевим дијелом  возила у предјелу доњих екстремитета. Од удара Милошевић је одбачен у ваздух, пао на  коловоз, усљед чега је дошло до разарања мозга и тренутне смрти. Након несреће  Чивчић је побјегао, али је убрзо ухапшен и након испитивања одређен му је притвор.

Према Кривичном Законику Републике Српске, за дјело које је стављено на терет оптуженом предвиђена је казна  од три до 15 година затвора.

Образлажући пресуду судија Зорица Барош казала је да сви изведени докази потврђују наводе оптужнице.

- Суд је приликом одмјеравања казне затвора као олакшавајуће код оптуженог цијено чињеницу да је неосуђиван и релативно млад. Отежавајуће је бројност кршења прописа те  чињеница да је возио пијан и недозвољеном брзином од 80 километра на час гдје ограничење 50 километара на час-рекла је судија Барош.

Трошкови

Војо Чивчић је пресудом  обавезан да плати трошкове кривичног поступка у износу од 2067 КМ и 300 КМ судског паушала. Оштећени у овом случају, породица страдалог Ранка Малешевића упућена је да надокнаду штете тражи у парничном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана