Vozaču četiri godine zatvora zbog smrti radnika "Čistoće" u centru Banjaluke

Nebojša Tomašević
Vozaču četiri godine zatvora zbog smrti radnika "Čistoće" u centru Banjaluke

BANjALUKA - Vojo Čivčić (28) iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na četiri godine zatvora jer je vozeći pijan i nedozvoljenom brzinom automobilom udario i usmrtio  radnika banjalučke „Čistoće" Ranka Miloševića (58) koji je prao ulicu u centru Banjaluke i kretao se pored cisterne.

Čivčić je osuđen za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja, a osim kazne izrečena mu je i dvogodišnja zabrana upravljanja vozilom i oduzeta vozačka dozvola.

Ta kazna počeće se računati od dana pravosnažnosti presude, a ako Čivčić u tom periodu bude vozio automobil kazna će biti zamijenjena za zatvor. Presudom je određeno da će se za svaki šest mjeseci izrečene zabrane odrediti mjesec zatvora.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavala sudija Zorica Baroš.

Prema presudi, nesreća koju je skrivio Čivčić desila se  4. novembra 50 minuta iza ponoći u centru Banjaluke u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Kako se  navodi,  optuženi je automobilom upravljao u stanju srednjeg pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,84 grama po kilogramu.

Kako piše u optužnici kretao se nedozvoljenom brzinom  od 80 kilometara na čas dijelom gdje je dozvoljena brzina do 50. 

- Bio je svjestan da vozeći pod dejstvom alkohola može  izazvati opasnost za živote ljudi našto je pristao. Nije obratio pažnju na pješaka koji se nalazio na saobraćajnoj traci kojom se kretao osumnjičeni, na udaljenosti oko metar od zadnje lijeve strane cisterne "FAP"  vlasništvo „Čistoća“ Banjaluka. Cisterna se nalazila u lijevoj saobraćajnoj traci desne kolovozne trake, gledano iz suprotnog smjera od  smjera kretanja osumnjičenoga - stoji u optužnici.

Dalje se navodi da osumnjičeni nije imao objektivnih prepreka jer je put dobro osvijetljen te da je mogao da uoči Miloševića koji je nosio odijelo sa svetloodbojnim trakama i nalazio se u blizini cisterne koja je imala upaljena rotaciona svjetla.   U optužnici stoji da je Čivčić oštećenog Ranka Miloševića udario bez kočenja prednjim lijevim dijelom  vozila u predjelu donjih ekstremiteta. Od udara Milošević je odbačen u vazduh, pao na  kolovoz, usljed čega je došlo do razaranja mozga i trenutne smrti. Nakon nesreće  Čivčić je pobjegao, ali je ubrzo uhapšen i nakon ispitivanja određen mu je pritvor.

Prema Krivičnom Zakoniku Republike Srpske, za djelo koje je stavljeno na teret optuženom predviđena je kazna  od tri do 15 godina zatvora.

Obrazlažući presudu sudija Zorica Baroš kazala je da svi izvedeni dokazi potvrđuju navode optužnice.

- Sud je prilikom odmjeravanja kazne zatvora kao olakšavajuće kod optuženog cijeno činjenicu da je neosuđivan i relativno mlad. Otežavajuće je brojnost kršenja propisa te  činjenica da je vozio pijan i nedozvoljenom brzinom od 80 kilometra na čas gdje ograničenje 50 kilometara na čas-rekla je sudija Baroš.

Troškovi

Vojo Čivčić je presudom  obavezan da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od 2067 KM i 300 KM sudskog paušala. Oštećeni u ovom slučaju, porodica stradalog Ranka Maleševića upućena je da nadoknadu štete traži u parničnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana