Вјештак Џомбићеве одбране: Фирме могле да врате кредит, ИРБ није предузела принудне мјере

Небојша Томашевић
Вјештак Џомбићеве одбране: Фирме могле да врате кредит, ИРБ није предузела принудне мјере

БАЊАЛУКА - Инвестиционо развојна банка (ИРБ) Републике Српске није предузела принудне мјере како би се наплатио доспјели милионски кредит одобрен предузећу "Енерголинија", а јемац "Алумина" га је могла вратити ако се у обзир узме остварена добит у периоду 2019-2021. година.

Казао је ово у бањалучком Окружном суду дипломирани економиста Александар Чолић вјештак одбране бившег премијера Српске Александра Џомбића који је оптужен за злоупотребе при додјели поменутог кредита.

- "Алумина"  је у периоду 2019. до 2021. године имала нето добит од  36.633.860 КМ. Вриједност цјелокупног спорног кредита са каматама  је 24. 185. 510 КМ - појаснио је вјештак Чолић.

Према његовим ријечима, за комплетнију анализу пословања "Алумине" и могућности враћања кредита потребан је и финансијски извјештај те фирме за прошлу годину који још нису добили. Ово ркономско - финансијско вјештачење које је урадио Чолић, показало је и да је нето имовина "Енерголиније", те јемаца "Алумина", "Алусил" и "Механика" по отварању стечаја била седам пута већа од кредита. Појаснио је да је утврдио да је збирна кредитна способност поменутих фирми била 71.820.000 КМ.

- Током стечаја је утврђено да је укупна имовина поменутих фирми 297.282.296 КМ, а када се одбију обавезе нето вриједност је нешто више од 145 милиона. Тако да је вриједност нето имовине била седам пута већа него обавезе по поменутом кредиту - казао је Чолић.

Он је између осталог казао да је утврдио како  ИРБ након што је кредит доспио на наплату није предузела све неопходне радње које је имала на располагању у циљу враћања кредита.

- Предузете су споразумне мјере као што су опомене и слично, али није било принудних мјера - казао је вјештак Чолић.

Он ће у складу са задатком који му је дала одбрана урадити и допуну вјештачења када добије финансијске извјештаје "Алумине" за прошлу годину.

Републичко тужилаштво терети Џомбића за злоупотреби службеног  положаја приликом додјељивања 19,4 милиона КМ кредита Инвестиционо - развојне банке “Енерголинији”. Наводи се да је он био свјестан да кредит неће моћи бити враћен због неспособности фирме. Терете га и да је звао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит “Енерголинији”.

Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19,4 милиона, а Џомбић је 16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана