Vještak Džombićeve odbrane: Firme mogle da vrate kredit, IRB nije preduzela prinudne mjere

Nebojša Tomašević
Vještak Džombićeve odbrane: Firme mogle da vrate kredit, IRB nije preduzela prinudne mjere

BANjALUKA - Investiciono razvojna banka (IRB) Republike Srpske nije preduzela prinudne mjere kako bi se naplatio dospjeli milionski kredit odobren preduzeću "Energolinija", a jemac "Alumina" ga je mogla vratiti ako se u obzir uzme ostvarena dobit u periodu 2019-2021. godina.

Kazao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu diplomirani ekonomista Aleksandar Čolić vještak odbrane bivšeg premijera Srpske Aleksandra Džombića koji je optužen za zloupotrebe pri dodjeli pomenutog kredita.

- "Alumina"  je u periodu 2019. do 2021. godine imala neto dobit od  36.633.860 KM. Vrijednost cjelokupnog spornog kredita sa kamatama  je 24. 185. 510 KM - pojasnio je vještak Čolić.

Prema njegovim riječima, za kompletniju analizu poslovanja "Alumine" i mogućnosti vraćanja kredita potreban je i finansijski izvještaj te firme za prošlu godinu koji još nisu dobili. Ovo rkonomsko - finansijsko vještačenje koje je uradio Čolić, pokazalo je i da je neto imovina "Energolinije", te jemaca "Alumina", "Alusil" i "Mehanika" po otvaranju stečaja bila sedam puta veća od kredita. Pojasnio je da je utvrdio da je zbirna kreditna sposobnost pomenutih firmi bila 71.820.000 KM.

- Tokom stečaja je utvrđeno da je ukupna imovina pomenutih firmi 297.282.296 KM, a kada se odbiju obaveze neto vrijednost je nešto više od 145 miliona. Tako da je vrijednost neto imovine bila sedam puta veća nego obaveze po pomenutom kreditu - kazao je Čolić.

On je između ostalog kazao da je utvrdio kako  IRB nakon što je kredit dospio na naplatu nije preduzela sve neophodne radnje koje je imala na raspolaganju u cilju vraćanja kredita.

- Preduzete su sporazumne mjere kao što su opomene i slično, ali nije bilo prinudnih mjera - kazao je vještak Čolić.

On će u skladu sa zadatkom koji mu je dala odbrana uraditi i dopunu vještačenja kada dobije finansijske izvještaje "Alumine" za prošlu godinu.

Republičko tužilaštvo tereti Džombića za zloupotrebi službenog  položaja prilikom dodjeljivanja 19,4 miliona KM kredita Investiciono - razvojne banke “Energoliniji”. Navodi se da je on bio svjestan da kredit neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme. Terete ga i da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energoliniji”.

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana