Висока температура поново одгодила суђење Зељковићу

Небојша Томашевић
Висока температура поново одгодила суђење Зељковићу

БАЊАЛУКА - Суђење бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу и осталим оптуженим у предмету "Корона уговори", јутрос је одгођено због болести тужиоца Сање Тадић - Стојисављевић.

Стручни сарадник Тужилаштва  казала је да је тужилац изненада добила високу температуру и није стигла да нађе замјену па је замолила да се суђење одгоди за петак.

На данашње рочишту требало је да буду саслушана два свједока Републичког тужилаштва, Теа  Тодоровић и Биљана Амиџић.

Ово је други пут у скорије вријеме да се одгађа суђење због болести, односно рочиште које је било заказано за 16. фебруар одгођено је јер је Зељковић, такође, имао повишену температуру

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић рочиште је одгодио за петак, али је нагласио да ће због обавезе суда бити саслушан само један свједок. Тужилаштво је предложило да то буде Тодоровићева.

Осим Зељковића  оптужени су директор фирме “Проконтрол” Славко Бојић, власник Туристичке агенције "Травел фор фан"  Саша Марковић, бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић и директор фирме "Промединг" Драган Дубравац.

Оптужницом, која броји пет тачака,  Зељковића терете  да је кршио процедуре јавних набавки те спровео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела  по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне.

На тај начин за себе и друга осумњичена лица прибавио је имовинску корист на штету буџета Републике Српске у износу од преко милион и 300 хиљада конвертибилних марака.

Бојића терете  за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању, Црљића за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању, Марковића за давање мита, а Дубравца због  продуженог  кривичног дјела злоупотреба у поступку јавне набавке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана