Visoka temperatura ponovo odgodila suđenje Zeljkoviću

Nebojša Tomašević
Visoka temperatura ponovo odgodila suđenje Zeljkoviću

BANjALUKA - Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženim u predmetu "Korona ugovori", jutros je odgođeno zbog bolesti tužioca Sanje Tadić - Stojisavljević.

Stručni saradnik Tužilaštva  kazala je da je tužilac iznenada dobila visoku temperaturu i nije stigla da nađe zamjenu pa je zamolila da se suđenje odgodi za petak.

Na današnje ročištu trebalo je da budu saslušana dva svjedoka Republičkog tužilaštva, Tea  Todorović i Biljana Amidžić.

Ovo je drugi put u skorije vrijeme da se odgađa suđenje zbog bolesti, odnosno ročište koje je bilo zakazano za 16. februar odgođeno je jer je Zeljković, takođe, imao povišenu temperaturu

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović ročište je odgodio za petak, ali je naglasio da će zbog obaveze suda biti saslušan samo jedan svjedok. Tužilaštvo je predložilo da to bude Todorovićeva.

Osim Zeljkovića  optuženi su direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić, vlasnik Turističke agencije "Travel for fan"  Saša Marković, bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić i direktor firme "Promeding" Dragan Dubravac.

Optužnicom, koja broji pet tačaka,  Zeljkovića terete  da je kršio procedure javnih nabavki te sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela  po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Bojića terete  za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog  produženog  krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana