Убици оца и баке двије деценије робије

Небојша Томашевић
Убици оца и баке двије деценије робије

Бањалука - Лука Савић (20) из Српца осуђен је на 19 година и 10 мјесеци затвора у бањалучком Окружном суду због убиства оца Слободана (53) и баке Маре (77) и недозвољеног држања оружја.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала судија Весна Станковић-Ћосовић.

Према пресуди, Лука је од малољетног Д. М. (16) захтијевао да му убије оца и баку и том приликом му запријетио да ће он убити њега ако то не уради.

Малољетник је на то пристао, па је 18. фебруара ове године хицима из аутоматске пушке прво усмртио баку Мару, а затим и Слободана око 22.30 часова у Доњим Кладарима код Српца.

У пресуди се наводи да је прије убиства Лука Савић, након што га је отац више пута звао путем телефона, рекао Д. М. да иде с њим до бакине породичне куће у Доњим Кладарима да убију баку и оца. До куће су дошли око 21.45 часова и застали у шумарку у близини. Лука је позвао оца Слободана путем телефона и рекао му да дође по њега у комшијско село како би га одвукао од баке Маре и да она остане сама. Када је Слободан отишао и бака Мара остала сама, Лука је ушао у гаражу,  узео аутоматску пушку и дао је Д. М., рекавши му да убије његову баку. Када је Мара изашла из куће, малољетник је према њој испалио рафал и усмртио је. Након тога су њено тијело унијели у кућу, а затим путем телефона позвали Слободана да и он дође. Лука се у међувремену попео на таван куће и пронашао још метака за пушку.

Када је Слободан дошао, малољетник је у њега, док је био у дворишту куће, испалио рафал и ранио га. Слободан је пузећи успио да уђе у кућу. Лука је тада узео пушку од малољетника и ушао за њим. Када га је видио како лежи поред мртве баке Маре и јеца, позвао је малољетника Д. М. и дао му пушку, те рекао: "Иди убиј га, не могу га слушати како цвили." Малољетник је узео пушку и из близине пуцао у Слободана и усмртио га. Потом је Лука из панталона мртвог оца узео новчаник са 260 марака, а затим су побјегли. Ухапшени су дан послије убиства, 19. фебруара увече на путу према Градишци. Притвор им је одређен дан касније, а оптужница је подигнута половином априла ове године.

Образлажући пресуду судија Станковић-Ћосовић је рекла да је суд као отежавајуће за Луку цијенио то што је као саизвршилац усмртио оца и баку и показао безобзирност и упорност. Казала је да је ово дјело починио с директним умишљајем.

- Он је наговорио малољетника да убије његовог оца и баку и пријетио му да ће га усмртити ако то не уради. Испољио је злочиначки карактер и главни кривац је што је убиство почињено - рекла је Ћосовићева.

Додала је да је олакшавајуће за Савића суд цијенио младост и то што је дјело починио у стању смањене урачунљивости.

Малољетном Д. М. из Српца у одвојеном поступку изречена је у Основном суду у Градишци пресуда да треба да проведе од шест мјесеци до четири године у васпитно-поправном дому због тешког убиства Слободана Савића и његове мајке Маре Савић. У Основном суду су казали да ће сваких шест мјесеци бити провјеравана основаност овако изречене васпитне мјере.

Притвор

Судско вијеће је послије изрицања пресуде продужило притвор Луки Савићу. Према овом рјешењу, притвор му може трајати до упућивања на издржавање казне затвора.

Савићу ће вријеме проведено у притвору од фебруара ове године бити урачунато у казну.

Хронологија

- 18. фебруара Лука Савић наговорио малољетног Д. М. да му убије оца Слободана и баку Мару, запријетивши му да то мора урадити или ће он убити њега

- 19. фебруара, дан након убиства, Лука Савић и малољетник Д. М. ухапшени на путу према Градишци, након што је за њима трагала специјална полиција

- Половином априла подигнута оптужница против малољетника Д. М. и Луке Савића

- У августу малољетни Д. М. осуђен у Основном суду у Градишци у одвојеном поступку на боравак у васпитно-поправном дому од шест мјесеци до четири године

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана