Ubici oca i bake dvije decenije robije

Nebojša Tomašević
Ubici oca i bake dvije decenije robije

Banjaluka - Luka Savić (20) iz Srpca osuđen je na 19 godina i 10 mjeseci zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog ubistva oca Slobodana (53) i bake Mare (77) i nedozvoljenog držanja oružja.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavala sudija Vesna Stanković-Ćosović.

Prema presudi, Luka je od maloljetnog D. M. (16) zahtijevao da mu ubije oca i baku i tom prilikom mu zaprijetio da će on ubiti njega ako to ne uradi.

Maloljetnik je na to pristao, pa je 18. februara ove godine hicima iz automatske puške prvo usmrtio baku Maru, a zatim i Slobodana oko 22.30 časova u Donjim Kladarima kod Srpca.

U presudi se navodi da je prije ubistva Luka Savić, nakon što ga je otac više puta zvao putem telefona, rekao D. M. da ide s njim do bakine porodične kuće u Donjim Kladarima da ubiju baku i oca. Do kuće su došli oko 21.45 časova i zastali u šumarku u blizini. Luka je pozvao oca Slobodana putem telefona i rekao mu da dođe po njega u komšijsko selo kako bi ga odvukao od bake Mare i da ona ostane sama. Kada je Slobodan otišao i baka Mara ostala sama, Luka je ušao u garažu,  uzeo automatsku pušku i dao je D. M., rekavši mu da ubije njegovu baku. Kada je Mara izašla iz kuće, maloljetnik je prema njoj ispalio rafal i usmrtio je. Nakon toga su njeno tijelo unijeli u kuću, a zatim putem telefona pozvali Slobodana da i on dođe. Luka se u međuvremenu popeo na tavan kuće i pronašao još metaka za pušku.

Kada je Slobodan došao, maloljetnik je u njega, dok je bio u dvorištu kuće, ispalio rafal i ranio ga. Slobodan je puzeći uspio da uđe u kuću. Luka je tada uzeo pušku od maloljetnika i ušao za njim. Kada ga je vidio kako leži pored mrtve bake Mare i jeca, pozvao je maloljetnika D. M. i dao mu pušku, te rekao: "Idi ubij ga, ne mogu ga slušati kako cvili." Maloljetnik je uzeo pušku i iz blizine pucao u Slobodana i usmrtio ga. Potom je Luka iz pantalona mrtvog oca uzeo novčanik sa 260 maraka, a zatim su pobjegli. Uhapšeni su dan poslije ubistva, 19. februara uveče na putu prema Gradišci. Pritvor im je određen dan kasnije, a optužnica je podignuta polovinom aprila ove godine.

Obrazlažući presudu sudija Stanković-Ćosović je rekla da je sud kao otežavajuće za Luku cijenio to što je kao saizvršilac usmrtio oca i baku i pokazao bezobzirnost i upornost. Kazala je da je ovo djelo počinio s direktnim umišljajem.

- On je nagovorio maloljetnika da ubije njegovog oca i baku i prijetio mu da će ga usmrtiti ako to ne uradi. Ispoljio je zločinački karakter i glavni krivac je što je ubistvo počinjeno - rekla je Ćosovićeva.

Dodala je da je olakšavajuće za Savića sud cijenio mladost i to što je djelo počinio u stanju smanjene uračunljivosti.

Maloljetnom D. M. iz Srpca u odvojenom postupku izrečena je u Osnovnom sudu u Gradišci presuda da treba da provede od šest mjeseci do četiri godine u vaspitno-popravnom domu zbog teškog ubistva Slobodana Savića i njegove majke Mare Savić. U Osnovnom sudu su kazali da će svakih šest mjeseci biti provjeravana osnovanost ovako izrečene vaspitne mjere.

Pritvor

Sudsko vijeće je poslije izricanja presude produžilo pritvor Luki Saviću. Prema ovom rješenju, pritvor mu može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Saviću će vrijeme provedeno u pritvoru od februara ove godine biti uračunato u kaznu.

Hronologija

- 18. februara Luka Savić nagovorio maloljetnog D. M. da mu ubije oca Slobodana i baku Maru, zaprijetivši mu da to mora uraditi ili će on ubiti njega

- 19. februara, dan nakon ubistva, Luka Savić i maloljetnik D. M. uhapšeni na putu prema Gradišci, nakon što je za njima tragala specijalna policija

- Polovinom aprila podignuta optužnica protiv maloljetnika D. M. i Luke Savića

- U avgustu maloljetni D. M. osuđen u Osnovnom sudu u Gradišci u odvojenom postupku na boravak u vaspitno-popravnom domu od šest mjeseci do četiri godine

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana