Тужилаштво завршило извођење доказа против Драганa Тркуље, оптуженог за убиство : Супрузи сјекиром поломио лобању

Небојша Томашевић
Тужилаштво завршило извођење доказа против Драганa Тркуље, оптуженог за убиство : Супрузи сјекиром поломио лобању

БАЊАЛУКА - Драган Тркуља (61) из Шипова сјекиром је поломио лобању својој супрузи Снежани Тркуља (57) која је због тога непосредно прије смрти претрпјела екстремне болове.

Ово је утврђено вјештачењем њених повреда и обдукцијом тијела страдале коју је урадио специјалиста судске медицине Жељко Каран.

- Жртва је имала вишеструке повреде по глави и масивне преломе костију лобање. Ударена је најмање 10 пута по глави. На челу је имала раздерну рану испод које је пукла кост. Имала је и убодну рану испод пазуха те више одбрамбених повреда по рукама - појаснио је Каран.

Истакао је да је смрт наступила усљед разорења за живот важних можданих центара усљед масивних прелома костију лобање и повреде мозга. Појаснио је да су све повреде на глави биле тешке и да су везане за смрт.

- Убодна рана испод пазуха сама за себе је тешка тјелесна повреда опасна по живот и сама она могла је да доведе до смрти, ако се правилно и на вријеме не третира. Повреде по рукама и по лицу су лакше повреде изузев прелома фалнаге четвртог прста која је тешка повреда - појаснио је Каран.

Специјалиста психијатрије Сања Вукадиновић - Стојановић утврдила је да је оптужени Тркуља у вријеме кривичног дјела био у стању смањене урачуњивости, али не битно.

- Он је особа која болује од епилепсије од шесте године, али та болест није утицала на његову урачуњивост. Има низак праг толеранције на фрустрације и слабу контролу афективне напетости. Брзо запада у афекат - рекла је између осталог Стојановић-Вукадиновић.

Вјештак биохемијске струке Веселка Бјелаковић утврдила је да је Тркуља у вријеме почињења кривичног дјела био тријезан.

Вјештак форензички генетичар Зоран Обрадовић пронашао је ДНК убијене Снежане на металном дјелу сјекире и сјечиву ножа који је користио оптужени.

- На дрвеној држалици сјекире и дршци ножа нађени су мијешани ДНК трагови оптуженог Драгана и жртве Снежане Тркуља - рекао је Обрадовић.

Након саслушања вјештака тужилаштво је суду презентовало и материјалне доказе прикупљене током истраге, чиме је завршено извођење доказа планирано у оптужници.

Драгана Тркуљу тужилаштво терети да је супругу Снежану усмртио 30. маја ове године у њиховој породичној кући у Шипову. Према оптужници, он ју је ударио више пута сјекиром по глави и убо кухињским ножем. Оптужница га терети за убиство на свиреп начин.

Тркуља се након злочина пресвукао и отишао у кафић на бензинској пумпи,  где је попио пиће. Потом је сам отишао у Полицијску станицу у Шипову и пријавио злочин, рекавши дежурном полицајцу да је "убио жену".

Супружници су живели сами у кући и директних очевидаца злочина није било. Иза Снежане је остало четворо дјеце, три кћерке и син, који живе одвојено са својим породицама.

Према незваничним информацијама злочину је претходила свађа међу супружницима, а оптужени Тркуља је и раније малтретирао супругу. Против њега је била и поднесена пријава због насиља у породици.

Одбрана

Одбрана оптуженог Драгана Тркуље приговорила је налазу вјештака психијатра, јер сматра да није узела у обзир сву документацију о његовој болести. Адвокат Жељко Бубић зато је предложио ново психијатријско вјештачење, а најавио је и саслушање свједока који ће говорити о односу оптуженог и супруге, као и саслушање оптуженог. Адвокат сматра да је болест оптуженог могла утицати на његово стање и урачуњивост. Тркуља је у судници изјавио да када добије напад не зна шта ради и изгуби свијест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана