Tužilaštvo završilo izvođenje dokaza protiv Dragana Trkulje, optuženog za ubistvo : Supruzi sjekirom polomio lobanju

Nebojša Tomašević
Tužilaštvo završilo izvođenje dokaza protiv Dragana Trkulje, optuženog za ubistvo : Supruzi sjekirom polomio lobanju

BANjALUKA - Dragan Trkulja (61) iz Šipova sjekirom je polomio lobanju svojoj supruzi Snežani Trkulja (57) koja je zbog toga neposredno prije smrti pretrpjela ekstremne bolove.

Ovo je utvrđeno vještačenjem njenih povreda i obdukcijom tijela stradale koju je uradio specijalista sudske medicine Željko Karan.

- Žrtva je imala višestruke povrede po glavi i masivne prelome kostiju lobanje. Udarena je najmanje 10 puta po glavi. Na čelu je imala razdernu ranu ispod koje je pukla kost. Imala je i ubodnu ranu ispod pazuha te više odbrambenih povreda po rukama - pojasnio je Karan.

Istakao je da je smrt nastupila usljed razorenja za život važnih moždanih centara usljed masivnih preloma kostiju lobanje i povrede mozga. Pojasnio je da su sve povrede na glavi bile teške i da su vezane za smrt.

- Ubodna rana ispod pazuha sama za sebe je teška tjelesna povreda opasna po život i sama ona mogla je da dovede do smrti, ako se pravilno i na vrijeme ne tretira. Povrede po rukama i po licu su lakše povrede izuzev preloma falnage četvrtog prsta koja je teška povreda - pojasnio je Karan.

Specijalista psihijatrije Sanja Vukadinović - Stojanović utvrdila je da je optuženi Trkulja u vrijeme krivičnog djela bio u stanju smanjene uračunjivosti, ali ne bitno.

- On je osoba koja boluje od epilepsije od šeste godine, ali ta bolest nije uticala na njegovu uračunjivost. Ima nizak prag tolerancije na frustracije i slabu kontrolu afektivne napetosti. Brzo zapada u afekat - rekla je između ostalog Stojanović-Vukadinović.

Vještak biohemijske struke Veselka Bjelaković utvrdila je da je Trkulja u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio trijezan.

Vještak forenzički genetičar Zoran Obradović pronašao je DNK ubijene Snežane na metalnom djelu sjekire i sječivu noža koji je koristio optuženi.

- Na drvenoj držalici sjekire i dršci noža nađeni su miješani DNK tragovi optuženog Dragana i žrtve Snežane Trkulja - rekao je Obradović.

Nakon saslušanja vještaka tužilaštvo je sudu prezentovalo i materijalne dokaze prikupljene tokom istrage, čime je završeno izvođenje dokaza planirano u optužnici.

Dragana Trkulju tužilaštvo tereti da je suprugu Snežanu usmrtio 30. maja ove godine u njihovoj porodičnoj kući u Šipovu. Prema optužnici, on ju je udario više puta sjekirom po glavi i ubo kuhinjskim nožem. Optužnica ga tereti za ubistvo na svirep način.

Trkulja se nakon zločina presvukao i otišao u kafić na benzinskoj pumpi,  gde je popio piće. Potom je sam otišao u Policijsku stanicu u Šipovu i prijavio zločin, rekavši dežurnom policajcu da je "ubio ženu".

Supružnici su živeli sami u kući i direktnih očevidaca zločina nije bilo. Iza Snežane je ostalo četvoro djece, tri kćerke i sin, koji žive odvojeno sa svojim porodicama.

Prema nezvaničnim informacijama zločinu je prethodila svađa među supružnicima, a optuženi Trkulja je i ranije maltretirao suprugu. Protiv njega je bila i podnesena prijava zbog nasilja u porodici.

Odbrana

Odbrana optuženog Dragana Trkulje prigovorila je nalazu vještaka psihijatra, jer smatra da nije uzela u obzir svu dokumentaciju o njegovoj bolesti. Advokat Željko Bubić zato je predložio novo psihijatrijsko vještačenje, a najavio je i saslušanje svjedoka koji će govoriti o odnosu optuženog i supruge, kao i saslušanje optuženog. Advokat smatra da je bolest optuženog mogla uticati na njegovo stanje i uračunjivost. Trkulja je u sudnici izjavio da kada dobije napad ne zna šta radi i izgubi svijest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana