Тутмићу потврђена казна за тероризам и држање оружја

Срна
Тутмићу потврђена казна за тероризам и држање оружја

САРАЈЕВО - Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је ранију одлуку којом су преиначене пресуде Мехмеду Тутмићу, те му је изречена јединствена казна од пет година и пет мјесеци затвора због ратовања у Сирији и недозвољеног држања оружја или експлозивних материја.

Суд БиХ је у мају 2017. правоснажно осудио Тутмића на четири године затвора јер је 17. јула 2013. возилом, преко територије Србије, отпутовао у Турску, одакле је илегално прешао у Сирију у намјери да се бори на страни “Исламске државе”, гдје је боравио све до 11. августа 2014. године, након чега се авионом вратио у БиХ.

Тутмић је првобитно био оптужен у предмету “Дамаск” због организовања терористичке групе, али се налазио у бјекству 14 мјесеци.

За њим је била расписана потјерница јер се није одазивао на више позива за изјашњење о кривици пред Судом БиХ.

Ухапшен је у новембру 2016. године, преноси Бирн.

По окончању поступка за тероризам у Суду БиХ, Тутмићу се за недозвољено држање оружја судило у зеничком Општинском суду, гдје је у фебруару 2020. осуђен на годину и по затвора.

Ову одлуку је у августу 2020. потврдио Кантонални суд у Зеници, након чега је као неоснована одбијена жалба Тутмићеве одбране.

Оптужница Кантоналног тужилаштва Зеничко-добојског кантона је Тутмића теретила да је током августа 2016. године у зеничком мјесту Ораховица у кући и помоћним објектима држао аутоматску пушку “калашњиков” и више од 800 комада пушчане муниције, ручни ракетни бацач и четири гранате, десет комада електричних детонаторских каписли, седам комада спорогорећег штапина, неколико тротилских метака, ручну бомбу и оквире за муницију.

Оружје и муницију су, према наводима оптужнице, средином августа 2016. пронашли и одузели службеници Полицијске управе Зеница приликом претреса објеката који су рађени по наредби зеничког Општинског суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана