Tutmiću potvrđena kazna za terorizam i držanje oružja

Srna
Tutmiću potvrđena kazna za terorizam i držanje oružja

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je raniju odluku kojom su preinačene presude Mehmedu Tutmiću, te mu je izrečena jedinstvena kazna od pet godina i pet mjeseci zatvora zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Sud BiH je u maju 2017. pravosnažno osudio Tutmića na četiri godine zatvora jer je 17. jula 2013. vozilom, preko teritorije Srbije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao u Siriju u namjeri da se bori na strani “Islamske države”, gdje je boravio sve do 11. avgusta 2014. godine, nakon čega se avionom vratio u BiH.

Tutmić je prvobitno bio optužen u predmetu “Damask” zbog organizovanja terorističke grupe, ali se nalazio u bjekstvu 14 mjeseci.

Za njim je bila raspisana potjernica jer se nije odazivao na više poziva za izjašnjenje o krivici pred Sudom BiH.

Uhapšen je u novembru 2016. godine, prenosi Birn.

Po okončanju postupka za terorizam u Sudu BiH, Tutmiću se za nedozvoljeno držanje oružja sudilo u zeničkom Opštinskom sudu, gdje je u februaru 2020. osuđen na godinu i po zatvora.

Ovu odluku je u avgustu 2020. potvrdio Kantonalni sud u Zenici, nakon čega je kao neosnovana odbijena žalba Tutmićeve odbrane.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona je Tutmića teretila da je tokom avgusta 2016. godine u zeničkom mjestu Orahovica u kući i pomoćnim objektima držao automatsku pušku “kalašnjikov” i više od 800 komada puščane municije, ručni raketni bacač i četiri granate, deset komada električnih detonatorskih kapisli, sedam komada sporogorećeg štapina, nekoliko trotilskih metaka, ručnu bombu i okvire za municiju.

Oružje i municiju su, prema navodima optužnice, sredinom avgusta 2016. pronašli i oduzeli službenici Policijske uprave Zenica prilikom pretresa objekata koji su rađeni po naredbi zeničkog Opštinskog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana