Три сата пио прије трагичног слијетања "поршеом" код Бањалуке!

Небојша Томашевић
Три сата пио прије трагичног слијетања "поршеом" код Бањалуке!

БАЊАЛУКА - Нихад Аљић (47) из Вукосавља, који је оптужен да је возећи скоро 200 километара на час пијан скривио саобраћајну несрећу у којој су погинуле двије особе, прије кобног догађаја пио је три до четири сата и током вожње претицао је аутомобиле.

Ово су у бањалучком Окружном суду на почетку суђења изјавили свједоци Тужилаштва.

Приликом слијетања и превртања "поршеа", који је возио Нихад, погинули су његов син Санел Нермин Аљић (22) и рођак Мирсад Аљић (22), а  тешко повријеђен Мидо Ферхатовић.

- Тог дана Нихад, Санел и Мирсад Аљић и ја пили смо коњак и пиво. Оптужени је више пио коњак.  "Порше" је возио Аљић Нихад,  Мирсад је био сувозач, а Санел сједио до мене на задњем сједишту. Несреће се не сјећам, само знам да смо кренули. Сјећам се да је Мирсад снимао телефоном и да смо у возилу наздравили. Пробудио сам се у болници - рекао је између осталог  свједок Мидо Ферхатовић.

Истакао је  да не тражи надокнаду штете од оптуженог нити кажњавање јер како је рекао "Он то није урадио намјерно".

У слијетању "поршеа" погинули рођаци

Свједок Слободан Вокић које кобног дана возио из правца Трна према Бањалуци казао је да је у ретровизор видио иза себе возило које је ишло брзо и блицало.

- Видио сам свјетла да блица, као да авион слијеће. Ишао је брзо и претицао  возила и  ишао је поред мене брзом траком, а затим се пребацио у десну траку. Тада сам видио да скреће десно и удара и сабија  заштитну ограду. Обе траке су испред нас билепуне возила - рекао је Вокић.
Додао да је  возило након што се "набило на ограду" нестало из видокруга и није се видјело јер је био мрак.

- Тада сам се зауставио.  а испред мене је  стао неки момак и из тог возила сувозач је отишао према мјесту несреће. Прво је рекао нема их нигдје, а затим је отишао даље и рекао да је видио возило преврнуто и да им "не може помоћи ништа". Пришао сам ближе и возило је било код жичане ограде круга предузећа "Зеус". Видио младића да лежи потрбушке, а портир из "Зеуса" је рекао да је доле видио још једно тијело - присјетио се Вокић.

Нихада Аљића бањалучко Окружно тужилаштво терети за  тежи облик кривичног дјела угрожавање сигурности јавног саобраћаја зашто је предвиђена казна од три до 15 година затвора. Према оптужници  несрећа десила се 14. јуна 2023. године око 21.50 часова на брзом путу Клашнице – Бањалука у насељу Новаковићи.

Како се наводи Аљић је био пијан за воланом "поршеа кајен" и у крви је имао око 2,08 g/kg алкохола, а возио је брзином од 198 km/h на дионици пута гдје је брзина ограничена на 100 km/h. Наводи се да је усљед такве вожње под  утицајем алкохола дошло до губитка управљивости и неконтролисаног кретања  "поршеа" и преласка у десну саобраћајну траку и слијетања.

У оптужници стоји да је возило ударило заштитну ограду, потом у бетонски пропуст за воду те се преврнуло више пута и ударило у жичану ограду и бетонске стубове у кругу приватне фирме, гдје се зауставило.  Том приликом из возила су испали Санел Нермин Аљић и Мирсад Аљић  који су погинули, а тешко је повријеђен Мидо Ферхатовић.

Аљић је до сада више пута осуђиван на условне осуде због крађе, недозвољене производње и промета оружја или експлозивних материја, посебних случајева фалсификовања. Осуђиван је и за кривотворење исправе.

Он је у судници рекао да има 12 дјеце од којих је петоро малољетно те да има и шесторо унучади. Казао је да се бави прикупљањем секундарних сировина и да може да заради око 3.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана