Tri sata pio prije tragičnog slijetanja "poršeom" kod Banjaluke!

Nebojša Tomašević
Tri sata pio prije tragičnog slijetanja "poršeom" kod Banjaluke!

BANjALUKA - Nihad Aljić (47) iz Vukosavlja, koji je optužen da je vozeći skoro 200 kilometara na čas pijan skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe, prije kobnog događaja pio je tri do četiri sata i tokom vožnje preticao je automobile.

Ovo su u banjalučkom Okružnom sudu na početku suđenja izjavili svjedoci Tužilaštva.

Prilikom slijetanja i prevrtanja "poršea", koji je vozio Nihad, poginuli su njegov sin Sanel Nermin Aljić (22) i rođak Mirsad Aljić (22), a  teško povrijeđen Mido Ferhatović.

- Tog dana Nihad, Sanel i Mirsad Aljić i ja pili smo konjak i pivo. Optuženi je više pio konjak.  "Porše" je vozio Aljić Nihad,  Mirsad je bio suvozač, a Sanel sjedio do mene na zadnjem sjedištu. Nesreće se ne sjećam, samo znam da smo krenuli. Sjećam se da je Mirsad snimao telefonom i da smo u vozilu nazdravili. Probudio sam se u bolnici - rekao je između ostalog  svjedok Mido Ferhatović.

Istakao je  da ne traži nadoknadu štete od optuženog niti kažnjavanje jer kako je rekao "On to nije uradio namjerno".

U slijetanju "poršea" poginuli rođaci

Svjedok Slobodan Vokić koje kobnog dana vozio iz pravca Trna prema Banjaluci kazao je da je u retrovizor vidio iza sebe vozilo koje je išlo brzo i blicalo.

- Vidio sam svjetla da blica, kao da avion slijeće. Išao je brzo i preticao  vozila i  išao je pored mene brzom trakom, a zatim se prebacio u desnu traku. Tada sam vidio da skreće desno i udara i sabija  zaštitnu ogradu. Obe trake su ispred nas bilepune vozila - rekao je Vokić.
Dodao da je  vozilo nakon što se "nabilo na ogradu" nestalo iz vidokruga i nije se vidjelo jer je bio mrak.

- Tada sam se zaustavio.  a ispred mene je  stao neki momak i iz tog vozila suvozač je otišao prema mjestu nesreće. Prvo je rekao nema ih nigdje, a zatim je otišao dalje i rekao da je vidio vozilo prevrnuto i da im "ne može pomoći ništa". Prišao sam bliže i vozilo je bilo kod žičane ograde kruga preduzeća "Zeus". Vidio mladića da leži potrbuške, a portir iz "Zeusa" je rekao da je dole vidio još jedno tijelo - prisjetio se Vokić.

Nihada Aljića banjalučko Okružno tužilaštvo tereti za  teži oblik krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti javnog saobraćaja zašto je predviđena kazna od tri do 15 godina zatvora. Prema optužnici  nesreća desila se 14. juna 2023. godine oko 21.50 časova na brzom putu Klašnice – Banjaluka u naselju Novakovići.

Kako se navodi Aljić je bio pijan za volanom "poršea kajen" i u krvi je imao oko 2,08 g/kg alkohola, a vozio je brzinom od 198 km/h na dionici puta gdje je brzina ograničena na 100 km/h. Navodi se da je usljed takve vožnje pod  uticajem alkohola došlo do gubitka upravljivosti i nekontrolisanog kretanja  "poršea" i prelaska u desnu saobraćajnu traku i slijetanja.

U optužnici stoji da je vozilo udarilo zaštitnu ogradu, potom u betonski propust za vodu te se prevrnulo više puta i udarilo u žičanu ogradu i betonske stubove u krugu privatne firme, gdje se zaustavilo.  Tom prilikom iz vozila su ispali Sanel Nermin Aljić i Mirsad Aljić  koji su poginuli, a teško je povrijeđen Mido Ferhatović.

Aljić je do sada više puta osuđivan na uslovne osude zbog krađe, nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija, posebnih slučajeva falsifikovanja. Osuđivan je i za krivotvorenje isprave.

On je u sudnici rekao da ima 12 djece od kojih je petoro maloljetno te da ima i šestoro unučadi. Kazao je da se bavi prikupljanjem sekundarnih sirovina i da može da zaradi oko 3.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana