Свједок: Заштитна одијела долазила у врећама за смеће!

Небојша Томашевић
Свједок: Заштитна одијела долазила у врећама за смеће!

БАЊАЛУКА – Заштитна одијела која је набављала фирма "Травел фор фан" била су у црним врећама за смеће, без декларације и изгледала су тања од других и једино она су тако стизала, казао је у бањалучком Окружном суду свједок тужилаштва Игор Слишко у предмету „Корона уговори“ у коме се суди бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Браниславу Зељковићу као и још четворици оптужених.

Осим Зељковића на оптуженичкој клупи су и директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић, као и директори фирми "Промединг" и "Проконтрол" Драган Дубравац и Славко Бојић, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе у набавци медицинске и заштитне опреме и оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ. 

Свједок Слишко је казао да је у вријеме пандемије вируса корона радио на пријему робе у ИЈЗ РС, а запослен је у Служби за хигијену. Појаснио је да му је начелница службе рекла да ће Институт набављати опрему и  треба да се сви укључе и помогну Епидемиолошкој служби.

- Вања Чанковић је рекла да треба да дође 5.000 заштитних одијела и ми смо само контролисали количину, не квалитет.  Одијела су стизала сукцесивно и када је стигла прва транша, однио сам  узорак Браниславу Зељковићу и рекао директоре  стигла  је прва група одијела од "Травел фор фан", а он је одговорио уреду. Сматрао сам да могу да се приме - рекао је Слишко.

Потврдио је да му је било чудно што су долазила у врећама за смеће и да су била тања од других, али да он није стручан да оцијени квалитет. Потврдио је да је било и других случајева да дођу одијела без сертификата, али да су ова од "Травел фор фан" једина стизала у врећама. Казао је и да је у два случаја роба враћена по налогу Зељковића јер није била одговарајућа.

Свједок Тина Мећава, раније Радојчић, потврдила је да је потписала документа везана за јавну набавку заштитних одијела од фирми "Травел фор фан" и "Промединг", али да у том моменту није знала ништа о јавним набавкама.

- Зора Билић ми је донијела документацију и рекла докторице потпиши ово, требамо за одијела. Питала сам о чему се ради, рекла је потпиши само да добијемо одијела. Потписала сам само како би их добили јер нам је требало, а вјеровала сам колегама да је све уредно. Нисам детаљно гледала о чему се ради, у око ми упало да је набавка  вриједна око два милиона  и да је фирма "Травел фор фан" коју знам с Фејсбука по путовањима  - рекла је између осталог Мећава.

Истакла је да у том моменту није имала рјешење да је члан Комисије за јавне набавке нити је ишта знала о тендеру, нити детаљно гледала документацију и да је касније у канцеларији код Зељковића сазнала да је члан комисије. 

- На састанку је осим  Зељковић, била Зора Билић и Радмила Барашин и рекли су нам да нас је полиција завала због јавних набавки јер смо чланови комисије. Рекли су да је све уреду спроведено и да не треба да бринемо и кажемо да је све спроведено како треба -рекла је Мећава.

Истакла је да је састанак одржан након што је полиција звала њу и колегиницу Бранку Суботић Радивојевић  да дају изјаву око набавки. Мећава је на питања одбране казала да је нико није натјерао или изнудио да потпише документе.

Свједок тужилаштва  Радомир Роквић, који је био магационер у ИЈЗ РС, потврдио да је био члан Комисије за пријем робе, али да није прегледао квалитет већ је само књижио улаз и излаз. 

- Записнике о пријему морао сам да пописујем, да сам  рекао да нећу да књижим.  Можда би добио отказ- рекао је Роквић.

Његово саслушање је прекинуто на захтјев браниоца оптуженог Славка Бојића, Драгана Толимира. Адвокат Толимир је  истакао да је пробијен рок од три сата колико су љекари дозволили да његов клијент може да прати суђење. 

ПРИГОВОРИ

Зељковићев бранилац Јадранка Ивановић истакла је да је свједок Тина Радојчић, сада Мећава у полицији говорила другачије него на суду и у тужилаштву. 

Адвокат је појаснила да је свједок у полицији између осталог рекла да је била члан Комисије за јавне набавке и да је ангажовао Зељковић, те да је прегледала тендерску документацију и да је утврђено  да набавка испуњава све услове.

Свједок је потврдила да је то изјавила, али да се не сјећа шта је рекла од ријечи до ријечи, али да може да објасни разлике. Одбрана није инсистирала на појашњењу, али је на захтјев тужиоца Мећава рекла да је разлика вјероватно настала јер је касније сазнала неке ствари, односно да јој је на састанку код Зељковића  речено да је члан комисије за јавне набавке и да је све уредно када је у питању набавка одијела.

- Касније када је почео процес схватила сам да  није уреду. Када сам давала изјаву у полицији знала сам оно што ми речено на састанку -  појаснила је Мећава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана