Svjedok: Zaštitna odijela dolazila u vrećama za smeće!

Nebojša Tomašević
Svjedok: Zaštitna odijela dolazila u vrećama za smeće!

BANjALUKA – Zaštitna odijela koja je nabavljala firma "Travel for fan" bila su u crnim vrećama za smeće, bez deklaracije i izgledala su tanja od drugih i jedino ona su tako stizala, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu svjedok tužilaštva Igor Sliško u predmetu „Korona ugovori“ u kome se sudi bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS) Branislavu Zeljkoviću kao i još četvorici optuženih.

Osim Zeljkovića na optuženičkoj klupi su i direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić, kao i direktori firmi "Promeding" i "Prokontrol" Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković. Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM. 

Svjedok Sliško je kazao da je u vrijeme pandemije virusa korona radio na prijemu robe u IJZ RS, a zaposlen je u Službi za higijenu. Pojasnio je da mu je načelnica službe rekla da će Institut nabavljati opremu i  treba da se svi uključe i pomognu Epidemiološkoj službi.

- Vanja Čanković je rekla da treba da dođe 5.000 zaštitnih odijela i mi smo samo kontrolisali količinu, ne kvalitet.  Odijela su stizala sukcesivno i kada je stigla prva tranša, odnio sam  uzorak Branislavu Zeljkoviću i rekao direktore  stigla  je prva grupa odijela od "Travel for fan", a on je odgovorio uredu. Smatrao sam da mogu da se prime - rekao je Sliško.

Potvrdio je da mu je bilo čudno što su dolazila u vrećama za smeće i da su bila tanja od drugih, ali da on nije stručan da ocijeni kvalitet. Potvrdio je da je bilo i drugih slučajeva da dođu odijela bez sertifikata, ali da su ova od "Travel for fan" jedina stizala u vrećama. Kazao je i da je u dva slučaja roba vraćena po nalogu Zeljkovića jer nije bila odgovarajuća.

Svjedok Tina Mećava, ranije Radojčić, potvrdila je da je potpisala dokumenta vezana za javnu nabavku zaštitnih odijela od firmi "Travel for fan" i "Promeding", ali da u tom momentu nije znala ništa o javnim nabavkama.

- Zora Bilić mi je donijela dokumentaciju i rekla doktorice potpiši ovo, trebamo za odijela. Pitala sam o čemu se radi, rekla je potpiši samo da dobijemo odijela. Potpisala sam samo kako bi ih dobili jer nam je trebalo, a vjerovala sam kolegama da je sve uredno. Nisam detaljno gledala o čemu se radi, u oko mi upalo da je nabavka  vrijedna oko dva miliona  i da je firma "Travel for fan" koju znam s Fejsbuka po putovanjima  - rekla je između ostalog Mećava.

Istakla je da u tom momentu nije imala rješenje da je član Komisije za javne nabavke niti je išta znala o tenderu, niti detaljno gledala dokumentaciju i da je kasnije u kancelariji kod Zeljkovića saznala da je član komisije. 

- Na sastanku je osim  Zeljković, bila Zora Bilić i Radmila Barašin i rekli su nam da nas je policija zavala zbog javnih nabavki jer smo članovi komisije. Rekli su da je sve uredu sprovedeno i da ne treba da brinemo i kažemo da je sve sprovedeno kako treba -rekla je Mećava.

Istakla je da je sastanak održan nakon što je policija zvala nju i koleginicu Branku Subotić Radivojević  da daju izjavu oko nabavki. Mećava je na pitanja odbrane kazala da je niko nije natjerao ili iznudio da potpiše dokumente.

Svjedok tužilaštva  Radomir Rokvić, koji je bio magacioner u IJZ RS, potvrdio da je bio član Komisije za prijem robe, ali da nije pregledao kvalitet već je samo knjižio ulaz i izlaz. 

- Zapisnike o prijemu morao sam da popisujem, da sam  rekao da neću da knjižim.  Možda bi dobio otkaz- rekao je Rokvić.

Njegovo saslušanje je prekinuto na zahtjev branioca optuženog Slavka Bojića, Dragana Tolimira. Advokat Tolimir je  istakao da je probijen rok od tri sata koliko su ljekari dozvolili da njegov klijent može da prati suđenje. 

PRIGOVORI

Zeljkovićev branilac Jadranka Ivanović istakla je da je svjedok Tina Radojčić, sada Mećava u policiji govorila drugačije nego na sudu i u tužilaštvu. 

Advokat je pojasnila da je svjedok u policiji između ostalog rekla da je bila član Komisije za javne nabavke i da je angažovao Zeljković, te da je pregledala tendersku dokumentaciju i da je utvrđeno  da nabavka ispunjava sve uslove.

Svjedok je potvrdila da je to izjavila, ali da se ne sjeća šta je rekla od riječi do riječi, ali da može da objasni razlike. Odbrana nije insistirala na pojašnjenju, ali je na zahtjev tužioca Mećava rekla da je razlika vjerovatno nastala jer je kasnije saznala neke stvari, odnosno da joj je na sastanku kod Zeljkovića  rečeno da je član komisije za javne nabavke i da je sve uredno kada je u pitanju nabavka odijela.

- Kasnije kada je počeo proces shvatila sam da  nije uredu. Kada sam davala izjavu u policiji znala sam ono što mi rečeno na sastanku -  pojasnila je Mećava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana