Свједок за унакажено лице окривила Олгицу Маркановић, али не и њену сарадницу

Танјуг
Свједок за унакажено лице окривила Олгицу Маркановић, али не и њену сарадницу

БЕОГРАД - У Првом основном суду у Београду данас је испитивањем свједока настављено суђење Олгици Маркановић и Јасмини Тасић, поводом оптужби да су неовлашћено предузимале естетске захвате на пацијентима.

Свједок Љиљана Ж. испричала је како јој је Тасић третирала један дио носа и подручја испод ока са лијеве стране, прецизирајући да је то трајало мање од два минута. Рекла је да се не придружује кривичном гоњењу и не истиче имовинско-правни захтјев, те да не зна зашто се Тасићева налази на оптуженичкој клупи. Сматра да јој Тасићева није нанијела повреде.

Са друге стране, оштећена је рекла да се у односу на Маркановићеву придружује кривичном гоњењу и истиче имовинско-правни захтјев. Одговарајући на питања судије, Љиљана Ж. је навела да је два пута радила третман код Маркановићеве, те након првог пута није била задовољна изгледом носа због чега је одлучила да понови третман. Други пут је, како је казала, било болније и агресивније у односу на први пут, као и да су красте биле тамније, а и да је тада током третмана осјетила мирис паљења коже. Оштећена је након тих третмана била код бројних доктора дерматологије и пластичне хирургије, који су јој рекли да јој је кожа носа истањена због тог третмана.

Сљедеће суђење заказано је за 13. јун, за када су такође позвани свједоци.

Тужилаштво оптужене терети да су починиле тешко кривично дјело против здравља људи у саизвршилаштву на штету 18 оштећених пацијената. У саопштењу тужилаштва се прецизира да се проширеним оптужним приједлогом Маркановић, која је из Бањалуке и Тасић терете да су од јануара 2020. године до 6. фебруара прошле године у салону „Tayas” изводиле хируршке процедуре и то инванзивном примјеном средства „ O2 No Needle Mesotherapy - Beauty Maćine - Skin energy Activation Instrument”, уз коришћење ињекција локалне анестезије ''лидокаин-хлорид” које је давала окривљена Маркановићева, а због чега је 18 пацијената имало тешке тјелесне повреде.

Тужилаштво је предложило суду да након одржаног главног претреса Маркановић осуди на пет година затвора, а њену помоћницу Тасић на казну затвора од годину и по.

Прије проширења оптужења тужилаштво је тражило за Маркановић три године затвора, а за Тасић годину. Оне се такође терете да су од 1. маја 2020. године до 1. марта прошле године у нерегистрованом медицинско-естетском центру „Tayas” у Београду у улици Дриничкој бр. 8 неовлашћеном и неправилном употребном средства “плазма пен” проузроковале трајна оштећења на третираним дијеловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог и трећег степена. Истовремено су користиле инјекције локалне анестезије које нису одобрене (“лидокаин - хлорида”), које су биле ризичне по живот оштећених у случају алергијске реакције, а због непостојања антишок терапије и едукације окривљених, као и саме примјене уређаја “плазма-пен” због коришћења струје.

Маркановић је након хапшења на саслушању у тужилаштву негирала да се бавила надриљекарством, односно медицинским захватима за које нема лиценцу. У својој одбрани пред тужиоцем она је тврдила да су услуге које је пружала пацијентима биле козметичке природе и да се није представљала као стручњак из области медицине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана