Svjedok za unakaženo lice okrivila Olgicu Markanović, ali ne i njenu saradnicu

Tanjug
Svjedok za unakaženo lice okrivila Olgicu Markanović, ali ne i njenu saradnicu

BEOGRAD - U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem svjedoka nastavljeno suđenje Olgici Markanović i Jasmini Tasić, povodom optužbi da su neovlašćeno preduzimale estetske zahvate na pacijentima.

Svjedok Ljiljana Ž. ispričala je kako joj je Tasić tretirala jedan dio nosa i područja ispod oka sa lijeve strane, precizirajući da je to trajalo manje od dva minuta. Rekla je da se ne pridružuje krivičnom gonjenju i ne ističe imovinsko-pravni zahtjev, te da ne zna zašto se Tasićeva nalazi na optuženičkoj klupi. Smatra da joj Tasićeva nije nanijela povrede.

Sa druge strane, oštećena je rekla da se u odnosu na Markanovićevu pridružuje krivičnom gonjenju i ističe imovinsko-pravni zahtjev. Odgovarajući na pitanja sudije, Ljiljana Ž. je navela da je dva puta radila tretman kod Markanovićeve, te nakon prvog puta nije bila zadovoljna izgledom nosa zbog čega je odlučila da ponovi tretman. Drugi put je, kako je kazala, bilo bolnije i agresivnije u odnosu na prvi put, kao i da su kraste bile tamnije, a i da je tada tokom tretmana osjetila miris paljenja kože. Oštećena je nakon tih tretmana bila kod brojnih doktora dermatologije i plastične hirurgije, koji su joj rekli da joj je koža nosa istanjena zbog tog tretmana.

Sljedeće suđenje zakazano je za 13. jun, za kada su takođe pozvani svjedoci.

Tužilaštvo optužene tereti da su počinile teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu na štetu 18 oštećenih pacijenata. U saopštenju tužilaštva se precizira da se proširenim optužnim prijedlogom Markanović, koja je iz Banjaluke i Tasić terete da su od januara 2020. godine do 6. februara prošle godine u salonu „Tayas” izvodile hirurške procedure i to invanzivnom primjenom sredstva „ O2 No Needle Mesotherapy - Beauty Maćine - Skin energy Activation Instrument”, uz korišćenje injekcija lokalne anestezije ''lidokain-hlorid” koje je davala okrivljena Markanovićeva, a zbog čega je 18 pacijenata imalo teške tjelesne povrede.

Tužilaštvo je predložilo sudu da nakon održanog glavnog pretresa Markanović osudi na pet godina zatvora, a njenu pomoćnicu Tasić na kaznu zatvora od godinu i po.

Prije proširenja optuženja tužilaštvo je tražilo za Markanović tri godine zatvora, a za Tasić godinu. One se takođe terete da su od 1. maja 2020. godine do 1. marta prošle godine u neregistrovanom medicinsko-estetskom centru „Tayas” u Beogradu u ulici Driničkoj br. 8 neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva “plazma pen” prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog i trećeg stepena. Istovremeno su koristile injekcije lokalne anestezije koje nisu odobrene (“lidokain - hlorida”), koje su bile rizične po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije, a zbog nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja “plazma-pen” zbog korišćenja struje.

Markanović je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadriljekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu. U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana