Свједок одбране Драган Шипка на суђењу Синиши Шакићу: Ћулум знао да га у граду вребају "пуцачи"

Небојша Томашевић
Foto: Скриншот

БАЊАЛУКА - Прије него што је убијен, Славиша Ћулум (36) говорио је да зна да "у граду имају неки пуцачи" који му могу наудити, али да не мари за то, потврдио је у бањалучком Окружном суду на суђењу оптуженом Синиши Шакићу Кинезу (36) свједок одбране Драган Шипка.

- Док смо сједили на ручку, рекао ми је кроз осмијех да зна да се, откад је пуштен, у граду налазе неки пуцачи, али да га могу повући за ... То је рекао у смислу да зна да му неко може наудити, али да га боли брига - рекао је Шипка у изјави коју је дао током истраге, а коју је у судници прочитао бранилац оптуженог Шакића Жељко Шурлан. Шипка је пред судијама потврдио да је било тако. Појаснио је да му Ђулум није помињао имена нити говорио детаље. 

- Не знам ништа о томе да ли је Ћулум набављао дрогу, он ми никада није ништа дао нити продао - казао је свједок. 

Шипка је испричао да је Ћулума упознао случајно, само неколико дана прије убиства.

- Видио сам се с њим свега четири или пет пута прије него што је убијен, али нисмо баш били толико блиски да ми прича о својим проблемима. Знао сам га површно - рекао је Шипка.

Други свједок одбране Синиша Јоргић, који је кобног дана међу првима био на мјесту убиства, казао је да је на путу гдје је био изрешетан Ћулумово ауто видио грану и чауру. 

Појаснио је да су се он и супруга Милица враћали кући и наишли на Ћулумов ауто, који је био на путу. Појаснио је да је његова кућа од мјеста убиства удаљена око 120 метара, а да је тај пут у шумарку и да ту често буде грана. 

- Задњи прозор на ауту је био разбијен, као и бочни, а унутра је заваљене главе био Ћулум и видјело се да је мртав. Мало ниже био је ауто његове мајке и није се могло проћи. Била је изван себе. Питао сам комшије је ли неко звао полицију, рекли су да јесу - рекао је Јоргић.

Додао је да се вратио до аута, од супруге узео телефон те позвао полицију. 

- Убрзо су дошла два полицајца са пушкама, а потом још њих. Прије убиства нисам виђао ништа необично код мјеста злочина и у насељу - рекао је Јоргић. 

Шакићева одбрана предложила је суду ново ДНК вјештачење трагова. 

Сматрају да претходно вјештачење неспорног узорка узетог од оптуженог није исправно урађено те да ни спорни узорци у овом случају нису узети правилно. 

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић прихватио је приједлог. Одбрана планира да вјештачење повјери Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду. 

Тужилаштво терети Шакића да је 15. маја 2020. са још непознатом особом усмртио Ћулума тако што су на њега у Драгочају из аутоматских пушака испалили 22 хица. 

УПОЗОРЕЊЕ

Током предлагања доказа одбране, новог ДНК вјештачења трагова, републички тужилац Сњежана Петковић негодовала је, али је прекинуо предсједник судског вијећа Бранимир Јукић упозоривши је да не коментарише.

- Тужиоче, ако Вас чујем поново, платићете 5.000 КМ - казао је Јукић.

Нагласио је да одбрана има право да предлаже доказе и брани оптуженог. Петковићева се противи новом ДНК вјештачењу, јер сматра да је непотребно и само одуговлачи поступак.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана