Svjedok odbrane Dragan Šipka na suđenju Siniši Šakiću: Ćulum znao da ga u gradu vrebaju "pucači"

Nebojša Tomašević
Foto: Skrinšot

BANjALUKA - Prije nego što je ubijen, Slaviša Ćulum (36) govorio je da zna da "u gradu imaju neki pucači" koji mu mogu nauditi, ali da ne mari za to, potvrdio je u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju optuženom Siniši Šakiću Kinezu (36) svjedok odbrane Dragan Šipka.

- Dok smo sjedili na ručku, rekao mi je kroz osmijeh da zna da se, otkad je pušten, u gradu nalaze neki pucači, ali da ga mogu povući za ... To je rekao u smislu da zna da mu neko može nauditi, ali da ga boli briga - rekao je Šipka u izjavi koju je dao tokom istrage, a koju je u sudnici pročitao branilac optuženog Šakića Željko Šurlan. Šipka je pred sudijama potvrdio da je bilo tako. Pojasnio je da mu Đulum nije pominjao imena niti govorio detalje. 

- Ne znam ništa o tome da li je Ćulum nabavljao drogu, on mi nikada nije ništa dao niti prodao - kazao je svjedok. 

Šipka je ispričao da je Ćuluma upoznao slučajno, samo nekoliko dana prije ubistva.

- Vidio sam se s njim svega četiri ili pet puta prije nego što je ubijen, ali nismo baš bili toliko bliski da mi priča o svojim problemima. Znao sam ga površno - rekao je Šipka.

Drugi svjedok odbrane Siniša Jorgić, koji je kobnog dana među prvima bio na mjestu ubistva, kazao je da je na putu gdje je bio izrešetan Ćulumovo auto vidio granu i čauru. 

Pojasnio je da su se on i supruga Milica vraćali kući i naišli na Ćulumov auto, koji je bio na putu. Pojasnio je da je njegova kuća od mjesta ubistva udaljena oko 120 metara, a da je taj put u šumarku i da tu često bude grana. 

- Zadnji prozor na autu je bio razbijen, kao i bočni, a unutra je zavaljene glave bio Ćulum i vidjelo se da je mrtav. Malo niže bio je auto njegove majke i nije se moglo proći. Bila je izvan sebe. Pitao sam komšije je li neko zvao policiju, rekli su da jesu - rekao je Jorgić.

Dodao je da se vratio do auta, od supruge uzeo telefon te pozvao policiju. 

- Ubrzo su došla dva policajca sa puškama, a potom još njih. Prije ubistva nisam viđao ništa neobično kod mjesta zločina i u naselju - rekao je Jorgić. 

Šakićeva odbrana predložila je sudu novo DNK vještačenje tragova. 

Smatraju da prethodno vještačenje nespornog uzorka uzetog od optuženog nije ispravno urađeno te da ni sporni uzorci u ovom slučaju nisu uzeti pravilno. 

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić prihvatio je prijedlog. Odbrana planira da vještačenje povjeri Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

Tužilaštvo tereti Šakića da je 15. maja 2020. sa još nepoznatom osobom usmrtio Ćuluma tako što su na njega u Dragočaju iz automatskih pušaka ispalili 22 hica. 

UPOZORENjE

Tokom predlaganja dokaza odbrane, novog DNK vještačenja tragova, republički tužilac Snježana Petković negodovala je, ali je prekinuo predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić upozorivši je da ne komentariše.

- Tužioče, ako Vas čujem ponovo, platićete 5.000 KM - kazao je Jukić.

Naglasio je da odbrana ima pravo da predlaže dokaze i brani optuženog. Petkovićeva se protivi novom DNK vještačenju, jer smatra da je nepotrebno i samo odugovlači postupak.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana