Свједок на суђењу Тарику Хаџибеговићу: Оптужени тражио и узео новац у замјену за помоћ и заштиту

Небојша Томашевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Оптужени Тарик Хаџибеговић упозорио је Сенада Зејнића да ће њега и његовог сина убити Никола Бајић и да иза свега стоје браћа Ћулум, те му је рекао да има човјека у близини Бајића који му може помоћи, те му је затражио и узео новац за заштиту.

Испричао је ово у бањалучком Окружном суду на суђењу Хаџибеговићу свједок одбране, главни инспектор у Управи за организовани и тешки криминал МУП-а Републике Српске Милан Врховац.

Хаџибеговић је био стручни сарадник у бањалучком Окружном тужилаштву и водио је истрагу о изнуди новца на штету Зејнића.

Свједок Врховац  је појаснио да је Зејнић био оштећени у једном предмету и да се радило  о изнуди и угрожавању безбједности, те да га је звао да пита за савјет у вези с тим да ли да се састаје са Хаџибеговићем.

- Био је у страху због свега и рекао да се плаши да није Хаџибеговић „на другој страни“. Рекао сам му да сам одлучи. Касније ме је након састанка Сенад звао путем телефона и рекао да му је „Тарик казао да је у проблему и да ће њега га и сина убити Никола Бајић те му тражио новац за заштиту и да му помогне у поступку“. Он му је тада дао 500 евра - рекао је Врховац.

Истакао је да је предложио Зејнићу да то пријави и да буде информатор на шта је он пристао. Рекао је да су Зејнићу  појаснили да ће бити озвучен и да ће добити означен новац за  састанак са Хаџибеговићем.

Потврдио је да су о свему обавијестили тужиоца и да је он предложио спровођење посебних истражних радњи, одоносно  техничко снимање, тајно праћење и „симуловано давање поткупнине“.

- Њих двојица су се након тога састали и Тарик му је рекао да ће разговарати са Бајићем. Током разговора Тарик је поменуо да треба да му да три чоколадице, а Зејнић  је закључио да се ради о 3.000 евра - рекао је свједок Врховац.

Адвоката оптуженог Јасминку Јовишевић је интересовало да ли је у наредби писало ко ће спроводити посебне истражне радње, а Врховац  је одговорио да је био назначено да ће то спроводити Управа за организовани и тешки киминалитет МУП-а РС.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић тражио је од свједока да појасни како зна да  Тарик од Зенића није тражио чоколаде, а не новац.

- Како ми је путем телефона пренио Сенад, када је питао Тарика шта он треба да уради он му је рекао да треба дати три чололадице, јер је тако било и прије. Раније  му је дао 500 евра, па је закључио да се ради о новцу. Разумио сам га да су три чоколадице, а касније ми је Сенад  појаснио да му је тражио шест чоколадица и да то значи 3.000 евра, јер је прије била једна чоколадица, односно 500 евра - појаснио је Врховац.

Након саслушања овог свједока одбрана и тужилаштво су суду предали још неколико материјалних доказа чиме је завршен доказни поступак у овом процесу.

Хаџибеговића оптужница терети за кривично дјело примање мита.

На терет му се ставља узимање мита од 3.500 евра, али и неколико намаза „нутела“ како би погурао истрагу која су се водила против особа које су од  сина Сенада Зејнића наводно изнудиле новац. У оптужници стоји да се Хаџибеговић више пута путем телефона разговарао и састајао се са оштећеним у  предмету истраге коју је водио те му  преносио  информације у вези са истрагом,  а затим  тражио мито. Наводи се да је 15. октобра 2021. године од оштећеног тажио и узео 500 евра, а 2. новембра још 3.000 евра.

Одбрана

Бранилац Хаџибеговића, Јасминка Јовишевић тврди да је њеном клијенту овај случај намјештен и да је подстрекаван на кривично дјело.

- Имали су 15. октобра пријаву за мито од 500 евра, али они након тога подстрекавају и наводе на тражење новца. Свједок Зејнић нигдје није помињао новац већ чоколадице, а они су конструкцијом закључили да је то новац - рекла је Јовишевићева.

Истакла је и да су „приједлог и наредба за посебне истражне радње, тајно праћење и снимање у овом случају незаконити“. Како каже „у њој се јасно и прецизно не наводи ко ће то спровести“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана