Svjedok na suđenju Tariku Hadžibegoviću: Optuženi tražio i uzeo novac u zamjenu za pomoć i zaštitu

Nebojša Tomašević
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Optuženi Tarik Hadžibegović upozorio je Senada Zejnića da će njega i njegovog sina ubiti Nikola Bajić i da iza svega stoje braća Ćulum, te mu je rekao da ima čovjeka u blizini Bajića koji mu može pomoći, te mu je zatražio i uzeo novac za zaštitu.

Ispričao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Hadžibegoviću svjedok odbrane, glavni inspektor u Upravi za organizovani i teški kriminal MUP-a Republike Srpske Milan Vrhovac.

Hadžibegović je bio stručni saradnik u banjalučkom Okružnom tužilaštvu i vodio je istragu o iznudi novca na štetu Zejnića.

Svjedok Vrhovac  je pojasnio da je Zejnić bio oštećeni u jednom predmetu i da se radilo  o iznudi i ugrožavanju bezbjednosti, te da ga je zvao da pita za savjet u vezi s tim da li da se sastaje sa Hadžibegovićem.

- Bio je u strahu zbog svega i rekao da se plaši da nije Hadžibegović „na drugoj strani“. Rekao sam mu da sam odluči. Kasnije me je nakon sastanka Senad zvao putem telefona i rekao da mu je „Tarik kazao da je u problemu i da će njega ga i sina ubiti Nikola Bajić te mu tražio novac za zaštitu i da mu pomogne u postupku“. On mu je tada dao 500 evra - rekao je Vrhovac.

Istakao je da je predložio Zejniću da to prijavi i da bude informator na šta je on pristao. Rekao je da su Zejniću  pojasnili da će biti ozvučen i da će dobiti označen novac za  sastanak sa Hadžibegovićem.

Potvrdio je da su o svemu obavijestili tužioca i da je on predložio sprovođenje posebnih istražnih radnji, odonosno  tehničko snimanje, tajno praćenje i „simulovano davanje potkupnine“.

- Njih dvojica su se nakon toga sastali i Tarik mu je rekao da će razgovarati sa Bajićem. Tokom razgovora Tarik je pomenuo da treba da mu da tri čokoladice, a Zejnić  je zaključio da se radi o 3.000 evra - rekao je svjedok Vrhovac.

Advokata optuženog Jasminku Jovišević je interesovalo da li je u naredbi pisalo ko će sprovoditi posebne istražne radnje, a Vrhovac  je odgovorio da je bio naznačeno da će to sprovoditi Uprava za organizovani i teški kiminalitet MUP-a RS.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić tražio je od svjedoka da pojasni kako zna da  Tarik od Zenića nije tražio čokolade, a ne novac.

- Kako mi je putem telefona prenio Senad, kada je pitao Tarika šta on treba da uradi on mu je rekao da treba dati tri čololadice, jer je tako bilo i prije. Ranije  mu je dao 500 evra, pa je zaključio da se radi o novcu. Razumio sam ga da su tri čokoladice, a kasnije mi je Senad  pojasnio da mu je tražio šest čokoladica i da to znači 3.000 evra, jer je prije bila jedna čokoladica, odnosno 500 evra - pojasnio je Vrhovac.

Nakon saslušanja ovog svjedoka odbrana i tužilaštvo su sudu predali još nekoliko materijalnih dokaza čime je završen dokazni postupak u ovom procesu.

Hadžibegovića optužnica tereti za krivično djelo primanje mita.

Na teret mu se stavlja uzimanje mita od 3.500 evra, ali i nekoliko namaza „nutela“ kako bi pogurao istragu koja su se vodila protiv osoba koje su od  sina Senada Zejnića navodno iznudile novac. U optužnici stoji da se Hadžibegović više puta putem telefona razgovarao i sastajao se sa oštećenim u  predmetu istrage koju je vodio te mu  prenosio  informacije u vezi sa istragom,  a zatim  tražio mito. Navodi se da je 15. oktobra 2021. godine od oštećenog tažio i uzeo 500 evra, a 2. novembra još 3.000 evra.

Odbrana

Branilac Hadžibegovića, Jasminka Jovišević tvrdi da je njenom klijentu ovaj slučaj namješten i da je podstrekavan na krivično djelo.

- Imali su 15. oktobra prijavu za mito od 500 evra, ali oni nakon toga podstrekavaju i navode na traženje novca. Svjedok Zejnić nigdje nije pominjao novac već čokoladice, a oni su konstrukcijom zaključili da je to novac - rekla je Joviševićeva.

Istakla je i da su „prijedlog i naredba za posebne istražne radnje, tajno praćenje i snimanje u ovom slučaju nezakoniti“. Kako kaže „u njoj se jasno i precizno ne navodi ko će to sprovesti“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana