Свједочење Родољуба Гајића: Тврди да није знао да ће Крунић бити убијен

Небојша Томашевић
Foto: В. Трипић/ Архива

БАЊАЛУКА - Бивши радник Агенције "Сектор Секјурити" Родољуб Гајић, који је оптужен за помагање у убиству власника те фирме Славише Крунића,  у Окружном суду у Бањалуци је истакао  да није знао да се спрема убиство његовог послодавца.

- Када сам то схватио било је касно, јер тад ми је већ стигла пријетња од Жељка Ковачевића. Рекао ми је да ако икоме кажем о чему смо причали отићи ће и моја и његова глава, као и главе чланова моје породице - рекао је Гајић.

У овом предмету осим Гајића којег терете за помагање оптужени су Бенеди Ђукановић и Емилио Балдо које терете за организовање и  тешко убиство Крунића и његовог тјелохранитеља Жарка Павловића те рањавање возача Горана Илића.

Поменути Ковачевић такође је учестовао у злочину  и он је током напада убијен у размјени ватре са Крунићевим обезбјеђењем.

Током свједочења Гајић је поновио да му је жао што у то вријеме није реаговао, додајући да данас можда не би био у судници да је некоме пријавио о чему га је Ковачевић испитивао.

- Плашио сам се да ће, ако пријавим, цијела моја породици бити у опасности. Схватио сам да се нешто дешава, али нисам знао шта - рекао је Гајић.

На питање чланова судског вијећа зашто ништа није поменуо ни Крунићевој породици или радним колегама након убиства, будући да је ухапшен тек 18 дана након злочина, Гајић је рекао:

"Како сад да породици кажем да сам познавао Ковачевића… Не знам… Не могу вам то објаснити… Било ми је непријатно да им се обратим. Требао сам рећи, али нисам. Кајем се због тога".

На питања свог браниоца Маринка Бркића, појаснио је да су по њега  10. маја 2019. дошла три наоружана полицајца у униформи, наводећи да иде на информативни разговор, али му нису појаснили због чега.

Рекао је да су га одвезли у Залужане у зграду Управе за тешки и организовани криминал МУП-а РС, а око 13 часова су га одвели и на полиграф, на који је добровољно пристао. Тврди да су полиграфско испитивање радили двије особе из Србије.

- Испитивали су ме нормалним тоном, све док нису питали у вези Крунића. Тада су повисили тон и питали да ли сам извршио или учествовао у убиству Крунића. Нису ми саопштили резултат полиграфа и тада су ме лишили слободе.  Било је око 15.30 часова и о томе нису обавијестили моју породицу - казао Гајић.

Тврди да су га касније испитвали инспектори Младен Миловановић и Милан Остић који су му, како је рекао,. пријетили да ће “добити 20 година робије”, да ће му Центар за социјални рад одузети дјецу (двије малољетне кћерке) и да ће му супруга остати без посла, уколико не каже да је “то урадио”. Запријетили су му, како тврди, да исту изјаву мора поновити и пред тужилаштвом. Појаснио је да није јео готово два дана и да је приликом испитивања био везан лисицама за радијатор.

- У тужилаштву су према мени били коректни- истакао  је Гајић.

Тврди да му његова права нису била позната, наводећи да тада није знао разлику између изабраног и постављеног браниоца. Казао је да му је као бранилац постављена Александра Метлић, али тврди да је није звао он, већ полиција. Такође наводи да му није понуђен списак адвоката, како би се сам изјаснио.

- Она ме  обавијестила да ми је бранилац и била је са мном на саслушању у тужилаштву, али не и полицији. Не сјећам се да ли сам јој потписао пуномоћ, али знам да није уложила жалбу када ми је одређен притвор, нити ме је питала да ли ће улагати жалбу- рекао је Гајић.

Нагласио је да је планирао да Ковачевићу врати дуг, са каматом, који је имао према њему од 700КМ.

-  Ковачевић је и прије него што је разговарао са мном знао одређене Крунићеве кретње. То је знао “сваки грађанин”-казао је Гајић.

Ипак је признао да је Ковачевићу открио детаље о Крунићевом обезбјеђењу и томе како су наоружани, као да је у критично вријеме Крунић због реновирања стана боравио у Гламочанима. На питање тужилаштва, али и суда Гајић је изјавио да је тачно све што је изјавио приликом саслушања у тужилаштву и тај исказ није оспоравао.

На наредно рочиште вијеће је одлучило да као свједока суда позове адвоката Александру Метлић, како би разјаснили сву ситуацију око Гајића и приговора на њено поступање од стране адвоката Маринка Бркића.

ИЗМЈЕНА

Републички јавни тужилац Сњежана Петковић  на крају претреса је измијенила оптужницу. Измјене се односе на сам чињенични опис  оптужнице, али како тврди, оптуженима се на терет стављају иста кривична дјела. Међутим, у односу на Гајића у потврђеној оптужници је наведено помагање у вези са чланом 25. Тужилац је раније напомињала да се ради о грешци, будући да је помагање по старом закону било оббухваћено тим чланом, а по ново је то по члану 39. Тужилац је појаснила да је и на ранијим рочиштима указивала да се ради о ненамјерној грешки.

Међутим, адвокат Маринко Бркић указивао је да то што тужилац ради није измјена оптужнице, већ преиначење кривичног дјела, што сматра недозвољеним. Тужилац је браниоцима подијелила нову оптужницу, на коју они нису могли да  изјасне што ће урадити на наредном претресу који је заказан за 8. јул, за када је планирано и изношење завршних ријечи тужилаштва.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана